Flexwerken in Finland, de Goorse Annemiek deed het

Flexwerken in Finland, de Goorse Annemiek deed het

Wat te doen als je even verandering van omgeving wilt, maar je baan ook niet kwijt wilt? “Gewoon in gesprek gaan met je werkgever”, is het advies van Annemiek van Til (28) uit Goor. Zij besprak haar wens met werkgever Lappset en enkele maanden later wandelde ze na het werk in het Finse Rovaniemi. Annemiek vertelt over haar reis en hoe ze het aanpakte.

Ok, eerst even dit: vertel eens over jezelf!

“Ik ben Annemiek van Til, woon in Goor en werk als marketing specialist bij Lappset GmbH. Ik ben een wintermens, Kerstliefhebber en ik vind het dus heerlijk als er sneeuw ligt, het donker en koud is. Ik ben ook een planner. Correctie, ik was een planner. Ik heb het ver vooruit plannen van sociale activiteiten wat meer losgelaten door mijn reis…”

Hoe ben je op het idee gekomen om deze (werk)reis te maken?

“Begin vorig jaar ben ik met een coach aan de slag gegaan. Daar merkte ik na verloop van tijd ‘misschien moet ik in plaats van alles veranderen eens van omgeving veranderen’. Ik vond het doodeng, maar heb het toch bespreekbaar gemaakt. Ze vroegen me toen of ik misschien drie maanden vanuit Finland, waar het moederbedrijf zit, wilde werken… “

Hoe reageerde je op dit voorstel van je werkgever?

“Dat was wel spannend. Om weg te gaan uit Goor. Ik bedoel, hier ga ik op de fiets naar mijn werk. Lekker dichtbij dus. Daarnaast zet je voor het gevoel je familie en vrienden – waar ik hecht mee ben – toch drie maanden op pauze. Ook gedachten als ‘straks zit ik daar in mijn eentje, en dan?’ kwamen in mij op. Maar iets in mij zei dat ik moest gaan. Dat heb ik ook gedaan.”

Toen stond je eind 2022 ineens met beide benen op Finse bodem. Wat heb je daar gedaan?

“Gewoon mijn eigen werk, maar dan op afstand. Het was wel gek: ‘Hi, ik ben Annemiek en kom uit Nederland, ben naar Finland gegaan en doe de marketing voor Duitsland.’ Het switchen tussen talen maakte me wel eens gek; ik haalde ze door elkaar. Bovendien klinkt Fins de eerste tijd echt alsof je de karakters uit de Sims-game hoort praten. De eerste maand zat ik op het kantoor in Helsinki. Daar heb ik veel mensen leren kennen met wie je wel eens digitaal of telefonisch contact hebt. De laatste twee maanden werkte ik op het hoofdkantoor in Rovaniemi.”

Wat heb je gemist?

“De waterfiets-speciaal van Cafetaria De Specht, haha. We halen met de collega’s altijd een lekkere hap. Die heb ik drie maanden moeten missen, maar zo gauw ik terug was heb ik er weer eentje gehad hoor. En natuurlijk heb ik mijn familie en vrienden gemist. Mijn vriend zocht me gelukkig nog op toen ik daar was.”

Wat heb je daar geleerd?

“Op werkgebied is het fijn dat ik alles eens in het echt heb gezien, mensen in levende lijve heb gesproken. Persoonlijk heb ik nog meer geleerd: vertrouwen in mezelf te hebben bijvoorbeeld. Daarnaast wel meer zaken die mensen leren als ze op reis gaan. In Nederland zijn we heel gehaast en gejaagd. Finnen zijn veel meer op zichzelf en gereserveerder, minder oordelend zelfs. Ik ben door de reis zelf ook rustiger geworden, denk ik. Voorheen werd ik gek als ik feestjes voor de volgende maand nog niet gepland had staan. Dat plannen moest ik daar loslaten. Niemand plande daar en leefde in het moment. Daarnaast heb ik het bloedheet sinds ik terug op Nederlandse bodem ben. Op de koudste dag in mijn tijd daar was het min 22 graden Celsius. De kou van Nederland is daar niks bij.”

Welke ervaring is je het meest dierbaar?

De reden waarvoor ik er hoofdzakelijk naartoe ging was natuurlijk mijn werk. Tuurlijk heb ik daar ontzettend veel in geleerd, maar de persoonlijke ontwikkelingen en ‘wauw’ momentjes zitten ‘m meer in de ervaring van het land. Voor het Noorderlicht spring je even in de auto en rijdt je er naartoe. Op sommige avonden was het gewoon te zien als ik naar buiten ging. Voor ons bijzonder, voor hun normaal. Het landschap is me het meest bijgebleven. Het is zo verschrikkelijk mooi. Ik zag elke dag op weg naar werk en weer naar huis hoe een grote rivier steeds een beetje meer bevriest… Daarbij heb ik natuurlijk twee maanden in de woonplaats van de Kerstman gewoond: Rovaniemi. Voor mij als Kerstliefhebber een vinkje op mijn bucketlist hoor.”

Wil je nog steeds verandering van omgeving?

“Niet direct. Ik zit goed. Maar ik zeg niet dat ik nooit meer terugga naar Finland. Een deel van mijn hart ligt daar. De wereld is groot, maar mijn leven in Goor is ook mooi voor nu.”

Wil je anderen nog iets meegeven met jouw ervaring?

“Praat over je wensen. Mensen zijn ruimdenker dan je zelf aanneemt. Misschien kan mijn reis als voorbeeldfunctie dienen. Bij mij op kantoor heeft het in elk geval meerdere mensen tot denken aangezet.”

Meer weten over Annemiek haar belevenissen? Volg haar dan op LinkedIn. Daar heeft ze veel ervaringen gedeeld.

Nog meer Hofportretten lezen? Kijk dan eens hier.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.