Zo maak jij de mooiste kerstkiekjes voor Instagram

Zo maak jij de mooiste kerstkiekjes voor Instagram

De feestdagen komen eraan! En als sociale dieren willen we mensen in onze digitale omgeving laten meegenieten via Instagram, Facebook of Whatsapp. Maar hoe zorg je dat al dat lekkers (en de gezellige sfeer) het beste op de gevoelige plaat wordt vastgelegd? Foodfotograaf Carien Wessels uit Markelo deelt wat tips zodat jouw lekkers ook digitaal goed voor de dag komt.

Carien (34) weet als geen ander hoe je eten lekker laat ogen in een foto. (Zie ook de foto’s van haar Instagram bovenaan dit artikel!) Ze is foodfotografe en helpt ondernemers hun zaak visueel op de kaart te zetten. “Daarbij gaat het echt om kwaliteit en gastvrijheid”, legt de Markelose uit. “Ik fotografeer dus niet alleen eten, maar ook het interieur. Steeds meer mensen gaan vooraf online kijken hoe een restaurant of hotel eruit ziet. Ik poets de boel daarbij niet op. Ik vind namelijk wel dat het echt moet zijn, zodat het plaatje ook echt aan de verwachtingen voldoet.”

Carien Wessels is foodfotografe. Foto door Geke Minnema.

Carien’s tips

  • Daglicht

Indien mogelijk altijd fotograferen bij daglicht, zegt Carien. Waarom? Kunstlicht zorgt vaak voor korrelige foto’s. “En bij witte gerechten zoals vanille-ijs zie je door de gele gloed van het kunstlicht echt niet meer wat het is.” De beste manier is het wanneer het licht van de zijkant op het eten valt.

  • Scherpstellen

Voor dat je afdrukt. Zorg dat je scherp stelt. Altijd. Een bewogen foto is gewoon minder aantrekkelijk. Hoe je een bewogen foto kan voorkomen? Houd je hand stil door je adem even in te houden of zet je telefoon/fototoestel ergens op een stevig oppervlak.

  • Neutrale ondergrond

Voor sommige mensen geld: hoe meer kitsch met Kerst hoe beter. Dit zorgt er echter voor dat de aandacht van het eten naar de omgeving gaat. Wil je focus op het eten? Zorg dan voor een neutrale ondergrond. Natuurlijk mag er wel bestek en een glas te zien zijn, maar niet teveel.

Bonustips

Natuurlijk wil je soms meer dan alleen je eten fotograferen. Sfeer weergeven kan ook prima met een foto. Carien: “Dan laat je juist wel zien hoe het aangekleed is. Mensen associëren gezelligheid met een kaarsje of bloemetje. Mijn tip: fotografeer van bovenaf. Laat zien dat iemand bestek vast heeft, een servet of glas wijn vastpakt of het vlees aansnijdt.”

Weet je al waar je online je foto gaat delen? Houd dan rekening met hoe je de foto maakt. Is het bijvoorbeeld bedoeld voor instagram? Dan kan je het beste een staande foto (verticaal) maken. In Instagram Stories blijft het beeld dan behouden. Is het voor de photofeed op Instagram? Dan wordt je foto bijgesneden tot een vierkant (tenzij je het ratioteken linksonder gebruikt).

#hofhuisjesfeest

Zien wat voor mooie creaties je buren in de Hof van Twente maken? Kijk dan naar #hofhuisjesfeest en vergeet niet je eigen plaatjes ook daarmee te taggen.

En even voor de duidelijkheid: Hofhuisjes en Carien zijn niet aansprakelijk wanneer smaak niet overeenkomt met het mooie plaatje. Dus als het eten minder lekker smaakte dan dat het oogde, moet volgend feestdiner wellicht klaargemaakt worden door een andere kok 😉

Fijne Kerst allemaal!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.