Wandelen tijdens de lockdown? Lees ook deze tips!

Wandelen tijdens de lockdown? Lees ook deze tips!

Vooral in deze coronatijden hebben we behoefte aan natuur ons heen. Toch even een frisse neus halen in deze lockdown? Dat kan, maar lees vooral even verder zodat je dat toch zo veilig mogelijk en goed voorbereid op pad gaat.

Omdat zoveel mensen nu vooral de drukke gebieden willen vermijden en daarom de bossen in duiken of een wandelroute oppakken als uitje is het logischerwijs drukker in de natuur. Landschap Overijssel geeft op haar website tips voordat mensen op pad gaan.

  • Vermijd de drukste dagen. De dagen dat iedereen vrij is (zaterdag, zondag en feestdagen) en zonnig weer dragen bij aan de drukte. Hun tip: wandel eens op een ander tijdstip: vroeg in de ochtend bijvoorbeeld. Is de parkeerplaats vol? Rijd dan verder. (En bedenk dus ook een alternatieve optie voor je vertrekt)
  • Bezoek ook eens een andere plek. “Het is menseigen om juist die plekken te bezoeken waar je altijd graag wandelt of fietst. Kijk eens naar een alternatief en controleer vooraf of er specifieke maatregelen van kracht zijn.”
  • Wees lief voor elkaar. Geef andere wandelaars en fietsers de ruimte en houd anderhalve meter afstand. Smal pad? Stap dan even van het pad af zodat de ander kan passeren.

Respecteer de natuur

Door de toegenomen drukte vraagt Landschap Overijssel ook of mensen meer rekening willen houden met de natuur.

  • Ontzie kwetsbare veengebieden. De paden zijn er vaker smaller en er is minder variatie in wandelroutes.
  • Blijf op de wegen en paden om de dieren niet te verstoren. Reeën hebben hun rust nodig omdat het voedselaanbod schaars is en ze hun energie voor het zoeken daarnaar moeten gebruiken.
  • Neem je afval mee naar huis. En neem zwerfaval mee als je dat tegenkomt.

Zelf routes maken

VVV Hof van Twente vertelt over het Wandelnetwerk Twente, waarmee je zelf een eigen route kan maken. “Combineer bijvoorbeeld verschillende kleuren routes tot je eigen wandeling. Is het ergens druk? Dan kan je op een andere plek starten en elkaar de ruimte geven”, aldus Lionne Wolberink van Hofmarketing.

Kant en klare routes zijn momenteel alleen in de webwinkel van de VVV te koop, want de winkels zijn door de aangescherpte lockdown gesloten tot en met 19 januari 2021.

En natuurlijk moet je overal wel ook de landelijke richtlijnen van het RIVM volgen.

Meer tips over wat te doen deze lockdown? Houd Hofhuisjes in de gaten. De komende dagen verschijnen er nog een aantal handige artikelen!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.