‘We proberen de Markelose glorietijd van de motorcross eer aan te doen’

‘We proberen de Markelose glorietijd van de motorcross eer aan te doen’

Van kinds af aan was hij al gek van (cross)motoren. Zelf rijdt hij inmiddels niet meer, maar als voorzitter van motorclub Ons Genoegen in Markelo kan Eelco Laarman (38) zijn passie  voor motoren voortzetten.

Hoe ben je aan deze passie voor motoren gekomen?

“Dat begon al toen ik een klein jongetje was, maar dat geldt voor de meeste Markeloërs wel die bij de motorcross kwamen. En als je dan eenmaal met dat virus in aanraking komt… Bij mij is het niet meer weggegaan.”

En toen ben je tot het bestuur toegetreden…

Nee niet direct, vanaf mijn achttiende heb ik een aantal jaren gecrost, maar toen ik zelf minder ging crossen ben ik in eerste instantie lid geworden van de motorclub in Markelo. Ik werd in gedeeld bij de pr/sponsoringcommissie en heb zo een andere kant van de motorcross leren kennen. Als je zelf crost, rijd je gewoon de baan op en gaat er van uit dat alles geregeld is. Je hebt eigenlijk geen idee over wat er allemaal moet gebeuren om zo iets goed te organiseren. Gaandeweg kwam ik er achter dat ik dit ‘’organiseren’’ eigenlijk wel leuk vond en werd daarover steeds enthousiaster. Toen op een bepaald moment de voorzitter van onze commissie vlak voor een groot evenement weg viel, nam ik op dat moment een aantal taken van hem over en ben ik eigenlijk op die manier in het bestuur terecht gekomen.”

Wat houdt het voorzitterschap in?

“Het bestuur is bij ons opgebouwd uit verschillende commissies met ieder hun eigen taak en als voorzitter begeleidt je dat, breng je het samen en houd je het overzicht. Ik probeer de wedstrijden die we graag willen hebben binnen te halen en ga naar de vergaderingen van de FIM en KNMV, respectievelijk de wereld- en de landelijke bond voor motorsport. En af en toe ga je naar andere evenementen om informatie uit te wisselen en om kijkje bij een ander in de keuken te nemen.”

Zo’n groot sportevenement organiseren kost vast veel tijd…

“Meestal gaat om een paar vergaderingen door het jaar heen. Maar wanneer de grote wedstrijd, zoals onlangs dan het FIM World Championship Sidecarcross, dan wordt het wat drukker. Dan ben ik er elke avond wel mee bezig. Mijn vrouw is dan ook altijd weer blij als het voorbij is, haha.”

Wat zou je nog graag bereiken bij of voor Ons Genoegen?

“Markelo is al een groot begrip in de motorcross. De MXGP, het wereldkampioenschap voor 500CC, werd jaren geleden ook in Markelo gehouden. Maar vanwege alle regelgeving kan dat niet zomaar meer. Wat we nu altijd proberen is om de glorietijd eer aan te doen en altijd grote motorsportevenementen te blijven organiseren. De club kan dat niet zonder de vele vrijwilligers, ook van andere verenigingen uit de gemeente die ons daarbij helpen. Het is mooi om te zien dat we dat met de gemeenschap dragen en dat we met vrijwilligers een geweldig evenement voor Markelo en omgeving kunnen organiseren. ”

Maar de droom blijft?

“De droom om ooit toch nog wel een keer de MXGP te organiseren blijft zeker. Dat is toch de koningsklasse van de motorcross. Dan komt er nog meer publiek en dat zorgt voor een interessante uitdaging. Dan moet je voor sponsoren ook vip-tenten regelen, soms met wel twee verdiepingen. En dan hebben we het ook over het regelen van een verhard rennerskwartier, het wegzetten van al het verkeer wat een dergelijk evenement met zich meebrengt. Het is bijna onhaalbaar, maar wel een hele mooie droom.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.