Plattelandsjongeren vieren honderdste verjaardag

Plattelandsjongeren vieren honderdste verjaardag

De PJGO Markelo, vereniging voor plattelandsjongeren in Markelo viert feest. En niet zomaar een, want de club bestaat honderd jaar. Samen met bestuurssecretaris Kelly Mulderij gaan we kort door de rijke geschiedenis en kijken we vooruit naar het lustrumfeest.

Waar PJGO voor staat? Plattelands Jongeren Gemeenschap Overijssel. Dat klinkt ouderwets, maar dat is de vereniging en de leden allerminst. En wat doet een vereniging voor plattelandsjongeren? Vooral veel gezellige activiteiten organiseren voor jongeren op– hoe kan het ook anders – platteland. En in dit geval dus, voornamelijk in en rondom Markelo.

Zo heeft de club een eigen Paasboake en toneelgroep. Ook bekend is de zeepkistenrace, succesvolle solextourtochten, tripjes naar Winterberg en de discobezoeken inclusief vervoer in discobussen. Daarnaast is ook de Kalveropfokclub ondergebracht bij de PJGO Markelo, maar deze tak heeft een eigen bestuur omdat het toch wel om een heel andere activiteit gaat.

Honderd jaar geleden

De PJGO Markelo is opgezet op 23 maart 1922 door een groep heren. Een paar jaren later volgden dames met een eigen vereniging. Tot 1965 trokken beide clubs geschieden op, maar er werd al regelmatig wat samen gedaan dus een fusie was snel rond.

In het verleden waren er ook wel heel wat andere activiteiten dan bovengenoemde. Zo was er het ‘babytrainen’ voor vaders: oefenen voordat ze vader werden. Kelly: “Heel serieus was dat, maar tegenwoordig is dat geen activiteit meer voor de PJGO.”

Hoogtepunten in honderd jaar geschiedenis van de Markelose plattelandsjongeren, die zijn er wel. “Maar dat is natuurlijk voor elke lichting leden haar eigen beleving”, vindt de secretaris van de PJGO Markelo. “Elk lustrumfeest was er een om te herinneren, toneelvoorstellingen zijn altijd drukbezocht, de solextochten zitten altijd snel vol. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.”

Volgende week is het eindelijk zover: de club bestaat een eeuw.

En dat mag gevierd worden

Voor de gelegenheid is er een speciale jubileumcommissie opgericht uit bestuursleden en oud-bestuursleden. Er wordt een magazine huis-aan-huis bezorgd in Markelo en er is een feest gepland.

Even dreigde corona roet in het eten te gooien, zoals bij zoveel evenementen en feestjes. Zo kon de PJGO in de gehele coronaperiode alleen een solextour organiseren. Maar gelukkig werden de coronamaatregelen voor het jubileum opgeheven, waardoor op 26 maart het feestprogramma bij De Haverkamp doorgaat. Tijdens de middag staat samen herinneringen ophalen centraal in combinatie met cabaret van eigen bodem. ’s Avonds is wederom feest, maar nu met de band Super Sundays.

Kelly weet zeker dat ook dit lustrumfeest als hoogtepunt de geschiedenisboeken van de PJGO in gaat. “We hebben door corona weinig activiteiten georganiseerd en daar kijken we nu met zijn allen dus ook echt naar uit: om samen een feestje te bouwen.” En daarna? Kelly: “We zijn flink aan het brainstormen en hopen onze oude evenementen weer op te pakken en denken volop na over nieuwe evenementen. We zitten vol energie. Voor nu het jubileum. Daarna de focus op onze eigen PJGO Boake met Pasen. Wat de toekomst brengt? Wie zal het zeggen. Er zijn in elk geval genoeg ideeën.”

Meer lezen? Misschien is het interview met de Goorse Brouwerij De Aap wat voor je? Ander kan je altijd nog even in de verschillende categorieën kijken. Veel leesplezier!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.