Paasvuren Markelo: traditioneel, gezellig of beide?

Paasvuren Markelo: traditioneel, gezellig of beide?

De paasvuren in de Hof van Twente hebben allen hun eigen verhaal. Daarom een serie verhalen waarin de organisatoren of vrijwilligers vertellen over hun boakes. Dit keer een tweetal boakes in  Markelo.

‘Alles wordt met de hand op de boake gepakt’

Bij de Maarkelse boake pakken ze het bouwen van de boake zo traditioneel mogelijk aan. Het begint al na de jaarwisseling met het ophalen van de kerstbomen in het dorp. Daarna wordt om de week het hout opgehaald en ook al opgepakt.

En de bouwers zijn erg kieskeurig over het hout dat ze gebruiken. Boake-bestuurslid Henk Scholman legt uit: “Dat moet ook wel, want alles wordt met de hand op de boake gepakt. En met ladders. Dan moet je dat wel veilig kunnen doen.”

Zwart door kurk

Naast de traditionele bouw van de houtstapel wordt ook bij de activiteiten er rondomheen alles traditioneel aangepakt. Zo is er een fakkeloptocht door lokale basisschoolkinderen. Henk: “En de jeugd maakt elkaar zwart met het aangeblakerde kurk in de fakkels. Het hoort er gewoon bij.” Ook het aansteken van het paasvuur is zoals het vroeger ging: met een teerton. “Het is een boel werk, maar de vrijwilligers vinden het een eervol karwei. Alles om de traditie levend te houden en zodat mensen er elk jaar weer van kunnen genieten.”

Locatie: Zonneweg. Aanvang: 20.00 uur teerton, circa 21.00 boake. Openbaar toegankelijk en vrije toegang.

‘Hoe groter de trekker, hoe mooier het opbouwfeestje is’

In twee dagen bouwen vrijwilligers van de plattelandsjongeren hun boake aan de Groenlandsdijk op.

Voorzitter Lars Welmer van de PJGO Markelo vertelt: “De boerenjongens van buitenaf helpen graag. Vaak worden er machines bij familie uit de schuur getrokken. Hoe groter de trekker of kieper (aanhanger) hoe mooier het opbouwfeestje is. Maar met twee kranen en circa 25 man heb je het dan wel voor elkaar. En gezellig is het ook nog.”

Iets om naar uit te kijken

In Markelo gaat een ieder vaak in zijn eigen buurtschap naar het paasvuur kijken. Lars: “Een ieder bouwt op zijn eigen manier. Dus samen organiseren hoeft dan ook niet. En bij ons betekent de traditie ook dat de Brookschole altijd een lampionoptocht houdt vooraf aan het aansteken van het vuur. Het is echt een jaarlijkse traditie. En er staat natuurlijk ook een kleine feesttent bij. Deze traditie daar kijken wij als organisatie maar ook de buurt elk jaar weer naar uit. Gelukkig is er nog elk jaar genoeg animo om de traditie in stand te houden.”  

Locatie: Groenlandsdijk. Aanvang: 20.00 uur. Openbaar toegankelijk en entree gratis.

De gemeente Hof van Twente heeft donderdag besloten dat met aangepaste voorwaarden de paasvuren wel aangestoken mochten worden, maar houdt het recht voor om ze alsnog af te gelasten.

Meer portretten van paasvuren lezen? Die van Bentelo en Hengevelde en Delden en Diepenheim staan ook op deze blog. Een overzicht van alle paasvuren in de Hof van Twente vind je hier.