Markelo’s traditionele Dorpsfeest in een nieuw jasje

Markelo’s traditionele Dorpsfeest in een nieuw jasje

Een nieuwe voorzitter en veel andere veranderingen. Dat kenmerkt deze editie van het Dorpsfeest Markelo. Wel als vanouds: de tradities en de gezelligheid. Daar is de kersverse voorzitter, Hilko Pruntel van overtuigd. “Het Dorpsfeest draait in de kern voor mij om het samenkomen van traditie en saamhorigheid. En dat kan je ook dit jaar vinden op het feestterrein en tijdens de activiteiten.”

De indeling van de tent en terrein is anders, het vogelschieten vindt midden in Markelo plaats, de Keet Parade is nieuw, FestiFun is een compleet nieuw programma speciaal voor kinderen en het Dorpsfeest is actief aanwezig op sociale media als Facebook en Instagram. Het zijn een paar van de wijzigingen die het dagelijks bestuur doorvoerde. Niet op eigen houtje natuurlijk, maar in overleg met alle organisatorisch betrokken commissievoorzitters. “Voordat ik officieel voorzitter was heb ik een jaar meegelopen met mijn voorganger. Ik heb een boel geleerd en gezien hoe alles in zijn werk gaat. Maar ik had natuurlijk ook al wel eigen ideeën, en met mij ook een aantal anderen.

Brainstorm op het Markelose Kaasplein - Dorpsfeest Markelo (Fotostudio Markelo)
Brainstormsessie op het Kaasplein in Markelo (Foto: Fotostudio Markelo)

Feestterrein en vogelschieten

De indeling van het terrein is anders dan vorige editie. Hilko: “We maken nu gebruik van de plantenbakken, er zijn meer eetgelegenheden, er komen zitjes om te kunnen eten, er staat een grote barbecue in het midden. Kortom, meer festivalsfeer.” Ook het traditionele vogelschieten is verplaatst:  dit vindt vanaf deze editie plaats voor het statige Beaufort, midden in het centrum en dicht bij de tent. “Doordat we de dorpskern het hele weekend afsluiten voor verkeer, is dit mogelijk. We denken dat het nu makkelijker is om de bezoekers van het vogelschieten naar de tent te krijgen en vice versa. Bovendien wil je zo’n traditioneel onderdeel van het feest een mooie prominente plek kunnen geven” aldus Hilko.

FestiFun en KeetParade

En doorgewinterde bezoekers ontdekken vast nog meer wijzigingen tijdens het feest. Zo is er voor de kinderen geen traditioneel optreden op de zaterdagochtend meer. Het is nu FestiFun: een breed scala aan activiteiten, voor kinderen van alle leeftijden en ook handig: de kinderen kunnen te allen tijde ergens aanschuiven deze ochtend. Dus het is niet erg als je gezin wat trager op gang komt vanwege een korte nacht door een gezellig avondje tent.

Voor enthousiastelingen vanaf 14/15 jaar is er de Keet Parade, waarbij je met je eigen gebouwde bar naar de tent mag komen. Kanttekening: je moet je wel aangemeld hebben. Hilko: “Vorig jaar was er een groep die hier toestemming voor vroeg en dit jaar hebben we een oproep gedaan; het was ook zo’n leuk idee! Daar moet ook ruimte voor zijn op het ‘nieuwe’ Dorpsfeest.”

Dorpsfeest Markelo 2018

Programma

Nieuwe voorzitter, nieuwe inzichten

Waarom al deze veranderingen? Hilko: “Na de vorige editie van het Dorpsfeest zijn we met zijn allen eens kritisch naar ons feest gaan kijken. Hoe zou het Dorpsfeest er in de ideale vorm uitzien? We hebben met de voorzitters van de verschillende commissies samen meerdere brainstormsessies gehouden. We wilden de tradities wel in ere houden, maar toch ook het feest in een nieuw jasje gieten. Door kritisch naar alles te kijken met elkaar zijn dit jaar naar onze mening al flink wat stappen gezet.”

Vervolgstappen

Ook volgend jaar komen er nog wijzigingen. Welke dat zijn laat de voorzitter nog even in het midden. “We focussen nu eerst op deze editie en gaan dan evalueren. Er zijn nog meer uit te voeren ideeën, maar die komen in volgende edities wel aan bod. Je moet bezoekers ook de tijd gunnen om te wennen aan alle wijzigingen. Niet te veel tegelijk. Mensen staan jarenlang op dezelfde plek in de tent, dus als je dat wijzigt moeten ze daar wel aan kunnen wennen. Laten we nu komend feestweekend met z’n allen gaan ervaren hoe het is. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een supergaaf Dorpsfeest Markelo wordt.”

Foto’s: Fotostudio Markelo