Geboortegolf bij de schaapskudde van de Borkeld

Geboortegolf bij de schaapskudde van de Borkeld

De lente is gearriveerd! Misschien dat de zon nog even op zich laat wachten, maar nieuwe lammetjes niet. Er is een heuse geboortegolf gaande bij de Schaapskudde Hof van Twente.

Tijdens dit interview waren er net twintig lammetjes geboren, maar waarschijnlijk zijn er in de laatste uren nog wel weer wat bijgekomen. In totaal zijn 170 ooien gedekt, dus de komende twee weken komen er nog flink wat bij. Jos Duurland, eigenaar en herder van de schaapskudde: “Elke dag komen er gemiddeld tien bij, dus we bevinden ons nu in een enorme kraamkamer.”

Vanwege de geboortegolf, die twee dagen geleden startte, krijgt Jos dan ook maar een paar uur slaap per nacht. “De ooien die al vaker drachtig zijn geweest die redden zich over het algemeen zelf wel. Het gaat om diegenen die voor het eerst een lammetje krijgen, die zijn vaak een beetje zenuwachtig en dan wil je er toch bij zijn. En stiekem ga ik natuurlijk ook om de paar uur gewoon even kijken, want je wilt toch weten of er iets gebeurd is en de schattige nieuwelingen verwelkomen.”

Eigenaar en schaapsherder Jos Duurland bij de nieuwe aanwinsten van de kudde
Eigenaar en herder Jos Duurland bij de nieuwe aanwinsten van de kudde.

Niet alle lammetjes blijven uiteindelijk bij de kudde, want die mag maar een beperkte grootte zijn. Jos: “We houden circa 250 ooien 75 rammen. De rest gaat naar particulieren. De rammen worden gekeurd en worden bij een goede score dekram, de anderen gaan naar de vleesvoorziening. Dat hoort er gewoon bij.”

Lammetjesdag

De schapen staan tijdelijk niet op de Borkeld in Markelo, maar in de schuur van een vriendelijke boer aan de Markelose Enterweg, net buiten Goor. Dus nu ook tijdens het lammeren. “Dat is vanwege nieuwe regelgeving; het staat in de aanbesteding”, vertelt Jos. “Heel jammer en ik snap ook nog niet goed waarom. Ons huidige tijdelijke onderkomen is privéterrein dus mensen kunnen voorlopig nog niet naar de lammetjes komen kijken. Maar waarschijnlijk organiseer ik na Pasen een lammetjesdag voor geïnteresseerden zodat iedereen van de lammetjes kan genieten.”

Jos kan persoonlijk niet wachten tot hij weer met zijn schapen naar de Borkeld kan. “Ons huidige onderkomen is prima, maar ik wil toch het liefst weer in de natuur zijn met de schapen.”

schaapskudde hof van twente lammetjes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.