Bootcamproute in Markelo: lekker buiten, gratis én coronaproof

Bootcamproute in Markelo: lekker buiten, gratis én coronaproof

Zoek je nog iets om te bewegen en ben je je eigen wandel- of hardlooprondje al een keertje beu? Dan is de bootcamproute in Markelo wellicht iets voor jou. Markeloër Martin Paalman (38) bedacht de route en zette deze uit. “Ik baalde er best wel een beetje van dat mensen minder konden sporten. Zo kon het toch.”

Martin, gymleraar van De Waerdenborch en trainer van een meisjesteam van de Markelose volleybalvereniging, kwam op het idee tijdens een groepstraining van de volleybal buiten. De sporthal was dicht door de coronamaatregelen. Samen buiten trainen was de enige optie. Dat ging niet van een leien dakje. “Conditie was niet op peil gebleven, maar dat is ook lastig in zo’n periode. Ik wilde graag iets verzinnen dat mijn groep zelf kon doen. Ieder in zijn eigen tempo en niveau op een moment dat het uitkomt.”

Afwisselend rennen en oefeningen

Ineens rinkelde een belletje: er was een bootcamproute in Rijssen. “Zelf loop ik ook hard, maar ik heb daar niet veel lol aan. Met oefeningen onderweg wordt het leuker. Ik nam een kijkje in Rijssen. Dat zag er top uit. En toen bedacht ik me, maar dat kan ook zeker in Markelo.” Hij bekeek de beoogde route: bij de wadi aan de A. ten Hovestraat, het bos tegenover het zwembad. Daarnaast bedacht hij plekken waar de deelnemers oefeningen konden doen en hoe hij deze oefeningen kon showen op de locatie.

De bootcamproute behelst een afstand van 3,4 kilometer, met extra lus van 0,6 kilometer, en 17 oefeningen was een feit. Het is aangegeven met pijlen en her en der geplastificeerde papieren met oefeningen. De start vind je bij de speeltuin aan de Burgemeester Ninantlaan.

Sommige oefeningen zijn zo simpel als het even gebruik maken van een bankje langs de route: een voet er op, staan op dat been en dan het andere been kniehoog de lucht in. Elders maak je gebruik van de paardenhindernissen die er staan. Het beginnersniveau is in het blauw weergegeven; mediumniveau is rood, gevorderd zwart. Net als op een skipiste.

Bootcamproute Markelo pijlen

Volop in gebruik

En de route slaat aan. Eerst bij zijn meidenteam en later ook nog andere Markeloërs, na een publicatie op Maarkelsnieuws. Inmiddels mag de volleybalvereniging gebruik maken van de beachvelden in Hengevelde, maar ook de bootcamproute blijft benut. Het is een mooie laagdrempelige manier om mensen in beweging te krijgen.

Martin is erg tevreden: “Het was voor mij een doel om mezelf bezig te houden in coronatijd, maar ook als trainer een optie te bieden voor mijn team. Mooi, dat zoveel mensen er gebruik van maken. Ik zag zelfs een familie samen sporten, papa en mama met een dochter van een jaar of 7. Voor elk niveau is het te doen.”

En, lijkt het je wat? Veel plezier en succes in elk geval!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.