Paasboakes verlichten de gemeente komend weekend

Paasboakes verlichten de gemeente komend weekend

Komend weekend lichten diverse plekken buiten en in de Hofkernen op door paasboakes die worden ontstoken. Negentien stuks in totaal, aldus informatie van de gemeente Hof van Twente. De één heeft een traditionele insteek, de ander is vooral gericht op het tentfeest. Maar ze hebben één ding gemeen: ze willen dat de traditie blijft bestaan.

Zeven aanvragen voor paasvuren werden gedaan vanuit Ambt Delden, maar Markelo spant de kroon. Daar werden maar liefst negen aanvragen ingediend bij de gemeente Hof van Twente. Ook Diepenheim, Bentelo en Hengevelde krijgen een paasvuur op Eerste Paasdag. In Goor is dit jaar voor het eerst sinds negentien jaar geen paasvuur. De organisatie liet Tubantia weten dat er dit jaar op de locatie aan De Hogenkamp niet aan de veiligheidseisen kon worden voldaan.

Mogelijk ook andere paasvuren afgelast

Met de huidige droogte en weersverwachtingen is de kans echter groot dat de paasvuren in Hof van Twente niet aangestoken kunnen worden. De gemeente neemt donderdagmiddag het besluit over het wel of niet doorgaan van de paasvuren. 

Waar staan de boakes

Hieronder alvast een overzicht van de paasvuren die worden aangestoken op Eerste Paasdag (mits het door kan gaan):

Verhaal achter het ‘vuurtje’

Het ene paasvuur is het andere niet. Sommige worden ontstoken als privé-initiatief en zijn niet openbaar toegankelijk. Anderen hebben weer een groot feest of bijbehorende fakkel/lampionnenoptocht. Elke paasboake in de Hof heeft zijn eigen verhaal over het hoe en waarom, dus Hofhuisjes deed een ronde en sprak een aantal organisatoren. Die verhalen lees je de komende dagen op deze blog.