Wijkagent Martijn van Lubek: ‘Zonder de mensen in de wijk kan ik mijn werk niet goed doen’

Wijkagent Martijn van Lubek: ‘Zonder de mensen in de wijk kan ik mijn werk niet goed doen’

Martijn van Lubek (32) is de nieuwe wijkagent voor Bentelo, Hengevelde en Ambt Delden. Hij is nog maar pas begonnen als wijkagent in de Hof van Twente en gebruikt dit interview ook een beetje om zich voor te stellen aan de burgers. “Uiteindelijk moet je het samen doen. Zonder de mensen in de wijk kan ik mijn werk niet goed doen.”

Vertel eens Martijn, waarom Hof van Twente?

“Ik werk nu dertien jaar bij de politie, waarvan negen jaar in Almelo en het laatste jaar als waarnemend wijkagent daar. Die functie daar was een tijdelijke vanwege beleid. Het werk als wijkagent beviel me zo goed, dat ik het graag bleef doen. Ik ben rond gaan kijken en precies op dat moment kwam de vacature voor wijkagent in de Hof van Twente voorbij. Het is voor mij een mooie nieuwe uitdaging in een prachtig werkgebied. Wijkagent zijn is het mooiste wat er is. Je bent een beetje regisseur van je eigen film: ik beslis zelf waar ik op dat moment nodig ben in de wijk. Dat doe ik natuurlijk op basis van de informatie die uit de wijk komt. Het werk van wijkagent past bij mij: ik houd ervan om met mensen in gesprek te zijn, informatie uit te wisselen en samen te werken aan de leefbaarheid in de wijk.”

En wat houdt wijkagent zijn eigenlijk in?

“De wijkagent van tegenwoordig is anders dan die van vroeger. Er zit op een andere manier veel meer diepgang in. In feite doen we hetzelfde werk als de gemiddelde collega op straat, maar als wijkagent heb je meer tijd om achter de problematiek te komen en deze duurzaam aan te pakken. Het is de bedoeling dat we als wijkagent veel meer een regiefunctie hebben. Wij proberen zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van wat er leeft en speelt in ons gebied zodat we daarop, soms preventief ook al, kunnen inspelen en naar kunnen handelen indien nodig. Dus maak ik vaak een praatje als daar tijd voor is, bij de viskraam bijvoorbeeld. Op dat soort plekken hoor je veel over wat er speelt. Het telt om er in de wijk te zijn, zodat mensen je ook weten te vinden en je vertrouwen. Wijkagent lijkt soms wel een toverwoord. Roep ik bij aanbellen ‘politie’, dan blijft de deur soms dicht. Roep ik ‘wijkagent’ dan gaat de deur open en krijg ik bij wijze van spreken ook nog een kop koffie aangeboden…”

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Ik begin de dag met het doornemen van rapportages, zodat ik weet wat er de afgelopen 24 uur gespeeld heeft. Zo leer je bijvoorbeeld dat er ’s nachts een verwarde vrouw op het bureau is geweest en collega’s geprobeerd hebben om te achterhalen wat er precies aan de hand was. De vrouw was ook ineens weer vertrokken. In dit geval bleek het bijvoorbeeld om iemand met een drugs-gerelateerd probleem te gaan. Ze bleek ook een jong kindje te hebben. Overdag kan je dan weer verder actie ondernemen en overleggen met instanties om de juiste hulp te bieden.

Blijkt uit de rapportages dat er geen dringende zaken zijn, ben ik nu in mijn beginfase met veel mensen en organisaties aan het kennismaken, zodat we een goede relatie voor de toekomst opzetten. En dan ga ik de wijk in, op huisbezoek of overlastlocaties bekijken, overleggen met allerlei partners. Het ene moment is het heel rustig en een ander moment kan er zich een probleem voordoen en moet je ad hoc reageren. Dat hoort erbij. Ik maak natuurlijk ook niet alleen maar een praatje, als er een melding komt en ik ben het dichtst in de buurt, dan help ik daar natuurlijk ook bij.”

Volgen via Instagram

Je kan ook altijd meekijken op het Instagram-account van de politie Hof van Twente of via het eigen Instagram-account van Martijn. “Daar delen we regelmatig wat we zoal meemaken. Maar we moeten dan wel altijd de privacy en soms een onderzoeksbelang in acht nemen.

Daarnaast heb ik natuurlijk ook wel dagen/uren dat ik niet als wijkagent aan het werk ben. In de basis werk ik vanaf het politiebureau in Goor, de locatie voor Hof van Twente/Haaksbergen. Ongeveer de helft van mijn tijd krijg ik uren ingepland als wijkagent. Daarnaast draai ik ook horeca-, nacht-, of late diensten. Daarbij worden we ook wel eens ingezet als assistentie elders, zoals laatst bij het kampioenschap van FC  Twente.”

Waar ben je vooral naar op zoek tijdens je werk als wijkagent?

“Naar alles wat er gaande is in de wijk. Er is veel oog voor ondermijning: de onderwereld en de bovenwereld raken steeds meer in elkaar verweven. Juist ook gebieden als mijn wijk zijn daar vatbaar voor. Zo kan het voorkomen dat een leegstaande schuur in het buitengebied wordt gebruikt voor een drugslab of iets dergelijks. Met gladde praatjes weten criminelen mensen te overtuigen om hun schuur te verhuren. Wat later blijkt daar een drugslab te zitten en zit de eigenaar van de schuur uiteindelijk met een boel ellende. Dat wil ik voorkomen. Ik hoop dat mensen dan ook bereid zijn om verdachte situaties bij ons te melden. Niet om te klikken, maar uiteindelijk moet je samenwerken om de wijk leefbaar houden. Dat geldt ook voor mijn samenwerking met de collega’s, want ik kan het werk natuurlijk niet alleen. Ik moet er ook van op aan kunnen dat wanneer mijn dienst er op zit, mijn collega’s het oppakken. Veel belangrijker nog: ook met de hulp van de burgers: dat ze met ons het vertrouwen willen aangaan. Een kracht van een gemeenschap zoals de Hof van Twente heeft dat: mensen zijn bereid om elkaar te helpen.”

Het interview met Martijn is onderdeel van de serie Hofportretten. Vorige keer kon je al lezen over stadsgids Ben Visschedijk in Goor. Wekelijks verschijnt er een nieuw interview of verhaal op Hofhuisjes.nl. Tips? Mail hofhuisjes[at]gmail[punt]com.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.