Van bakker naar kunstenaar: Gorenaar Patrick van den Burg switcht carrières, en hoe?! 

Van bakker naar kunstenaar: Gorenaar Patrick van den Burg switcht carrières, en hoe?! 

Zijn muurschildering ‘De IJsvogel” is in Goor te bewonderen tegenover bedrijventerrein ‘Op Stoom’. Hij geeft creatieve workshops aan kinderen, zijn kunstwerken hangen bij diverse bedrijven aan de muur. Oh ja, hij is medeorganisator van Goors Montmartre. Kunstenaar Patrick van den Burg (43) zit niet stil. In dit interview vertelt hij waarom hij kunstenaar is geworden.  

Dag Patrick, vertel eens wat over jezelf. 

“Ik ben een geboren en getogen Gorenaar en woon daar met mijn vriendin en dochter. Ik ben altijd al creatief geweest. Toch kreeg je vroeger vaak te horen ‘daar kan je niks mee’. Tot mijn 25e was ik brood- en banketbakker. Daar kon ik voor een deel mijn creativiteit in kwijt. In mijn vrije tijd maakte ik zelf schilderijen. Ik woonde toen nog boven de lokale buurtsuper in de wijk ’t Gijmink. Binnen no time kwamen er ook opdrachten binnen. ‘Of ik wat voor hen kon maken’. Zo is Schilderij op Smaak, mijn bedrijf, begonnen.” 

Hoe kwam je erop om kunstenaar te worden?  

Patrick  lacht. “Als kind was ik altijd al aan het tekenen, verschillende schoolschriften zijn onder getekend. Vroeger heb ik teken- en schilderles gehad op de toenmalige Malberg-school, en keek ik vaak in de boeken van gevorderde groep naast mijn les. Daar is de basis gelegd.”

En nu maak je elke dag schilderijen? 

“Nee, zo werkt het helaas niet. Drie dagen in de week heb ik een baan bij Bonvanie, waar ik ijs en chocolade maak, weer terug naar mijn oude vak als banketbakker. Voor mijn kunst heb ik periodes dat ik veel investeer in materialen en veel werken maak. De verkoop van schilderijen is wisselend. Dan weer zijn er periodes dat ik veel workshops en cursussen geef en ook dat ik voor promotie naar kunstmarkten of kunstbeurzen ga. Het blijft balanceren, waar je je tijd in steekt. Daarnaast komt natuurlijk de administratie  en online promotie er bij kijken. Het is dus meer dan werken aan mijn kunst.”

“Jarenlang heb ik veel in opdracht gemaakt, alles in de smaak van de klant. Maar ik miste de ontwikkeling van mijn eigen stijl. Daar ben ik op een gegeven moment meer op gaan focussen. Nu heb ik een eigen onderscheidende stijl” 

Hoe zou je die stijl omschrijven? 

“Haha, moeilijke vraag. Abstracte kunst in ieder geval, want hier kan ik meer mijn gevoel in kwijt. Bovendien vind ik mooie aan abstracte kunst, dat het nooit saai is om naar te kijken en je kunt er vaak meer dingen in ontdekken. Zelf combineer ik graag veel  kleuren met verschillende materialen, zoals acrylverf, graffiti, epoxy en aluminium. Daardoor ontstaat er een 3D-effect en is er nog meer te ontdekken aan het schilderij. Er komt als het ware ‘beweging’ in het schilderij. De technieken die ik toepas komen voort uit de verschillende werkervaringen die ik heb gehad, van banketbakker, grafisch technicus bij Burgodruk en tandtechnicus bij Orthoflex.” 

Waar haal je je inspiratie uit?  

“Ik maak alles vanuit mijn gevoel. Ik haal veel inspiratie uit de natuur en uit mijn dagelijkse leven. De ups en downs die je meemaakt. De titels van mijn schilderijen refereren daar ook aan. Zo was de periode dat we bij de fertiliteitskliniek bezig waren duidelijk terug te zien in mijn schilderijen: van een lijnenspel dat op een DNA-streng lijkt en cirkelvormen die lijken op zwangere buiken. En juist sinds  de geboorte van mijn dochter ben ik weer meer kleur gaan gebruiken in mijn kunst.” 

En hoe verhoudt werken aan je eigen kunst zich tot al het andere wat je doet?  

“Als je doelt op de workshops met kinderen, dan is dat omdat ik vind dat dit soort creatieve dingen er voor ieder kind zou moeten zijn. Ik vond als kind het ook gaaf dat het er was. Daarom probeer ik het nu laagdrempelig via verschillende partijen, zoals op scholen en vakantieparken, aan te bieden. Nu ook in Goor door een samenwerking met Home of Talents. Het gaat dan niet alleen om schilderen met acrylverf maar ook om graffiti spuiten bijvoorbeeld. Daarnaast geef ik ook abstracte cursussen voor volwassenen en mede-organiseer ik een kunstmarkt het Goorse Montmatre. Waarom? Om belangstellenden te laten zien wat kunstenaars te bieden hebben.” 

Wat gaan we in de toekomst van jou als kunstenaar zien?  

“Meer nieuwe schilderijen maken, workshops en cursussen vernieuwen  en een ontwikkeling van losstaande kunstobjecten heb ik voor ogen. Het ultieme doel is de verkoop van mijn kunst in binnen- en buitenland.” 

Patrick staat deze maand met een pop-up galerie in het centrum van Goor, naast De Tapperij. Hier kan je zijn werk bewonderen. Hij doet dit samen met Goorse kunstenaar Caroline Heitink-Ophuis.

Nog een Hofportret lezen? Je vindt ze in het overzicht Hofportretten.