‘Natuurlijk wil ik mijn titel verdedigen’

‘Natuurlijk wil ik mijn titel verdedigen’

De Goorse BMX’er Kevin Spanninga (23) heeft een bewogen jaar achter de rug, maar hij gaat er voor: zowel voor zijn studie als voor het prolongeren van zijn titel. Vorig jaar werd hij wereldkampioen tijdens de BMX Challenge in Azerbeidzjan en komende zomer mag hij deze titel verdedigen. “Niets doen dat kan nu even niet.”

Naast zijn sportcarrière volgt de Gorenaar een studie Interior Design & Styling bij Saxion. “En daar moest ik na het kampioenschap en ook nu nog echt even prioriteit leggen. Het is een private opleiding en daardoor is het krijgen van een topsportregeling moeilijk. Met zo’n regeling is het minder erg als je wat studievertraging oploopt en kan je de focus dus ook bij je sportieve prestaties leggen. Gelukkig gaat het nu wel goed. Ik ben nogal prestatiegericht, dus ik vind het lastig om te accepteren wanneer ik ergens niet vol voor ga.”

Nieuw team en plezier terugvinden

Zijn studie was niet het enige dat aandacht nodig had de afgelopen maanden. Zo werd Kevin afgelopen winter uit zijn team gezet. “Ze hadden geen budget meer. Dat was een flinke domper. Daarnaast kreeg ik bij een wedstrijd materiaalpech: ik had mijn trapas kapot getrapt. Das jammer En deze dompers merk je ook in mijn resultaten nog wel. Alhoewel, ik heb in Verona gefietst en daar werd ik derde en vierde. Ik heb nu een nieuwe trainer en een nieuw team in Italië: Maikun Thrill Team, de Italiaanse tak van het Thrill Europe Team. En ik heb hard moeten werken. Na het wereldkampioenschap vond ik het lastig om het plezier erin te houden. Dus daar heb ik vooral op gefocust de laatste tijd: meer op mezelf letten, dan op de anderen en vooral voor mijn plezier te fietsen.”

Kevin Spanninga Goor BMX
European Cup 2019

Tijd om te trainen, bij de vereniging DVO in Haaksbergen, maakt hij nog altijd. “Behalve als ik voor mijn studie naar het buitenland moet. Dan train ik week niet. Mijn sprintjes oefen ik wel eens op de zijweg van de Holtdijk. Goede conditietraining is belangrijk. Echt niets doen, dat kan dit jaar even niet. Bovendien voel ik me goed bij beweging. En natuurlijk wil ik mijn titel verdedigen dus ik wil wel zo goed mogelijk aan de start verschijnen.”

Juli wordt een drukke maand

De belangrijkste wedstrijden van het seizoen voor Kevin moeten nog plaatsvinden. In juli staat het Nederlands Kampioenschap (in Erp), het  Europees Kampioenschap (in Valmiera, Letland) en het Wereldkampioenschap (in Zolder, België) op de agenda. “Gelukkig kan ik nog wel naar het Goorse Schoolfeest”, lacht Kevin. “Alcohol drink ik toch bijna nooit, dus dat is het probleem niet. Maar daarna wordt duidelijk of alle inzet genoeg is geweest. Ik kijk er ook echt naar uit.”

Wil je Kevin volgen? Ga dan naar zijn Instagram-profiel. Daar deelt hij regelmatig updates.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.