In de voetsporen van de geallieerden: Daniël Scholten herdenkt D-Day in Normandië

In de voetsporen van de geallieerden: Daniël Scholten herdenkt D-Day in Normandië

Op 6 juni herdachten we de tachtigste verjaardag van D-Day, de dag waarop de geallieerden in Normandië landden en de bevrijding van West-Europa begon. Daniël Scholten (43) uit Markelo maakte deze gebeurtenis met zijn gezin mee en reed met vier andere gezinnen naar iconische plekken in Normandië te reizen in eigen stijl: in een eigen legervoertuig.

Scholten vertrok enkele dagen geleden met zijn partner en zoons naar Frankrijk: in de voetsporen van de geallieerden. Op de aanhanger: hun Dodge WC51, een wapendrager die hij enkele jaren geleden uit Noorwegen liet overkomen. “Dit voertuig heeft na de oorlog dienstgedaan in het Noorse leger. Dat hij nu weer terug is in Normandië, waar het allemaal gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog, geeft kippenvel”, zegt Scholten.

De fascinatie van de Markeloër voor de Tweede Wereldoorlog begon op tienjarige leeftijd, toen hij de verhalen van zijn opa hoorde. “Opa vertelde hoe Duitsers op de deel van de boerderij woonden en er later ook Limburgse vluchtelingen onderdak werden geboden vanwege oorlogsgeweld. Deze verhalen maakten indruk op me.”

Dé plek om te zijn voor de herdenkingen

Het gezin van Scholten reist samen met vier andere gezinnen uit de regio, waaronder drie uit Gelselaar en één uit Almelo. Ze ontmoetten elkaar tijdens een event van Keep Them Rolling, een Nederlandse vereniging die militaire voertuigen restaureert en onderhoudt. Daan Bomhof vertelt: “Inmiddels zijn we met vijf gezinnen die samen optrekken tijdens deze evenementen. Normandië stond hoog op ons wensenlijstje, en nu met de tachtigjarige herdenkingen is het dé plek om te zijn.”

Tussen bezoeken aan monumenten en herdenkingen door verblijven de Markeloërs en andere gezinnen op een lokale camping. “Overal waar we komen zijn de mensen enthousiast”, vertelt Scholten. “Eén keer mochten we zelfs meerijden in de herdenkingstocht van de Fransen. Iedereen is blij dat je er bent om samen te herdenken. Onderweg zwaait iedereen naar de auto, met vlaggetjes. Of ze knipperen met de lichten. Als we stoppen, komen mensen op ons af en willen ze meer weten over de voertuigen. Het is geweldig om op deze manier bij te dragen.”

Indrukwekkende ervaringen

Ook zagen ze op Omaha Beach, een van de landingszones van de geallieerden, een jongeman verkleed in een Amerikaans uniform. “Hij stond daar de hele dag als eerbetoon. Op de plek waar duizenden jonge mannen hun leven verloren voor de vrijheid van anderen, dat doet je wel wat”, zegt Bomhof. Scholten vult aan: “En dan de herdenking met een doedelzakspeler die begint en langzaam wordt bijgevallen door de rest van de pipeband, wederom op een plek waar veel is gebeurd en dus écht in de voetsporen van de geallieerden. Kippenvel.”

Tijdens D-Day zijn de officiële herdenkingen alleen voor genodigden. “Bobo’s”, lacht Scholten. “Wij hebben onze voertuigen bij de batterij Longues-sur-Mer geparkeerd en genoten van alle voertuigen die voorbij kwamen. Voor zowel de kinderen als onszelf, zeer indrukwekkend.”

Meer Hofportretten lezen? Je vindt ze hier.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.