Deze Deldense kok staat niet graag alleen in de keuken
‘Verstopt’ op het Deldense industrieterrein vind je de Indonesische keuken van Raymond Linde (55). Ondernemer, kok, cateraar en leraar. Het zijn allemaal termen die de Deldenaar omschrijven. In zijn pand, dat hij onlangs uitbreidde, bereidt hij gerechten voor zijn cateringbedrijf, maar geeft hij ook kookworkshops en sinds de pandemie is afhalen ook mogelijk. Een kijkje in zijn keuken…
Laten we bij het begin beginnen. Je zit nu twaalf jaar op deze locatie, maar waar begon het allemaal mee?
“Bij het Indonesische cateringbedrijf van mijn moeder ‘De Javaansche Kokkie’ in Hengelo. Daar heb ik eerst veel geholpen en later heb ik het overgenomen. Omdat ik in Delden woonde heb ik mijn werk daar ook naartoe verhuisd.”
Waar komt de naam Nasi Kuning vandaan?
“Het is dus geen verbastering van het woord koning, zoals sommige mensen denken. Het is Indonesische gele rijst.”
Wilde je altijd al kok worden?
“Goede vraag. Ik vind het heerlijk om te koken. Enkele jaren geleden toen dacht ik even ‘is dit het?’ Ik wil eigenlijk nog wel meer voor de maatschappij doen, mensen helpen. Ik heb dus even een parttime zijstap gemaakt, maar de kookkriebels bleven en waren te sterk om te negeren. Dus nu heb ik met heel veel plezier nog steeds mijn kokskleding aan. Het is een fulltimebaan, maar wat is het heerlijk toeven in mijn keuken.”
Hoe ziet jouw gemiddelde dag of week eruit?
“Ik begin meestal met het beantwoorden van mails. Het ontvangen van wat ik de dag ervoor heb ingekocht en het maken van een planning: wat moet waar naartoe. Donderdag tot en met zondag zijn mijn drukste werkdagen. Dan geef ik de meeste kooklessen, wordt het meest besteld. Maandag is mijn vrije dag en kan ik bijtanken, want op dinsdag en woensdag doe ik de administratie, ontvang ik vertegenwoordigers experimenteer ik met nieuwe recepten. Mensen willen meer dan alleen sambal goreng boontjes, haha”
Welk gerecht maak je het liefst?
“Er is niet een specifiek gerecht. Met mijn kookworkshops vind ik het leukst om een complete Indonesische rijsttafel te maken. Ik leer het de deelnemers zo zodat ze het thuis ook zelf kunnen maken. En ze krijgen de recepten mee. Vaak zijn het gezellige bedrijfsuitjes, collega’s die samen komen koken. Ik geef ze dan een stukje cultureel erfgoed mee. En strooi af en toe ook met mijn kennis over de andere manieren waarop je verschillende Indonesische kruiden kunt gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat de verse Laos-wortel als eigenschap heeft dat het je weestand verhoogd? Ik word vooral blij als ik samen met mensen aan de slag mag in de keuken. Koken staat voor mij ook echt voor gezelligheid. Meestal als ik een cateringopdracht heb, helpt mijn vriendin dan ook. Ik sta bijna nooit alleen in de keuken.”
En als laatste, wat zet je thuis op tafel?
“Meestal iets wat ik hier toch al heb bereid zou je denken. Dat is dus niet zo. Er is een groot verschil: thuis eten we zoveel mogelijk vegetarisch. En mijn zoon zegt altijd: ‘Don’t get high on your own supply’. Daar heeft ie wel gelijk in, maar toch zal Indonesisch eten me nooit vervelen.”
Nog een Hofportret lezen? Misschien is deze over Brouwerij De Aap in Goor interessant? Of anders die over de Hengeveldse TikTok-juf Sanne Assink?