Waar een klein dorp groot in kan zijn: zomerfeesten in Hengevelde

Waar een klein dorp groot in kan zijn: zomerfeesten in Hengevelde

En als we het over zomerfeesten in de Hof van Twente hebben, dan mag de grootste natuurlijk niet ontbreken: de feesten in Hengevelde. Dit weekend wordt afgetrapt met Het Grootste Kantinefeest van Nederland en het Buurtfeest. Maar in het geval van Hengevelde spreek je eigenlijk niet meer van een zomerfeest, eerder van een festival…

Het eerste weekend

Dit jaar vindt alweer voor de derde keer Het Grootste Kantinefeest van Nederland plaats in Hengevelde. Precies, ‘s lands grootste kantinefeest in Hengevelde. Medeorganisator Robin Raanhuis legt uit hoe dit feestje ontstaan is. “In de jaren ervoren hebben we jarenlang een Höftestadl of dance-event gehad en zelfs al eens een popavond met Typhoon en Miss Montreal. En op laatstgenoemde avond kwamen er ondanks de grootse artiesten maar 3.000 mensen op af. Die avond hebben we bijna niks verdiend en moesten we toch een andere insteek verzinnen. Het idee voor het kantinefeest ontstond tijdens een borrel: met welke groep ga je niet zo vaak op stap? Het antwoord op die vraag: je sportmaten. En zo kwamen we erop om in Hengevelde het grootste kantinefeest van het land te organiseren. En dat slaat goed aan.”

Zomerfeest Hengevelde 2 (IKfotografie)
Zomerfeest Hengevelde 2018. Foto: IKfotografie

Goede buren

Wel nieuwe het komende feestweekend is het Buurtfeest op zondag in de Hengeveldse feesttent. Voorzitter Kasper Put vertelt: “Dat hebben we een paar maanden geleden bedacht. Wat het inhoudt? Vorig jaar hadden we de Heinoos, maar dit jaar wilden we graag jonge talenten het podium geven. En omdat dat een stuk minder kost hoeven we dan ook geen entree te vragen. Het gave is dat bijna elke kern wel vertegenwoordigd is in de bands die op gaan treden. Zo komen de bandleden van Ondiep uit Goor en Diepenheim.”

Het programma van het eerste weekend van Zomerfeesten Hengevelde 2019.

Het tweede weekend

Ook het tweede weekend is er weer een bomvol programma, en daar staat wel ook weer een flinke line-up met onder andere LUV en Kraantje Pappie. (De volledige line-up vind je onderaan dit artikel, maar lees vooral eerst nog even verder.)

Pubquiz

Een nieuw onderdeel in dit feestweekeinde is de Hengeveldse Pubquiz. “Aansluitend is er gewoon weer, zoals mensen van ons gewend zijn, muziek op het podium. Maar eerst worden er vragen gesteld over allerlei toevalligheden en lollige zaken”, vertelt Kasper enthousiast.

Voor elkaar en met elkaar

Duizenden mensen bezoeken de komende weekenden het feestterrein in Hengevelde. Maar wat leveren de zomerfeesten op voor het dorp zelf? Op deze vraag heeft Raanhuis wel een antwoord. “De feestavonden worden gedragen door het hele dorp. Door het dorp. Voor het dorp. En dat kan ook niet anders. Iedereen weet ook, de bijdrage die ik nu lever die gaat voor het grootste deel weer terug naar de gemeenschap die we delen met elkaar. Niemand krijgt betaald, op de optredende acts na dan. Het opgebrachte geld kunnen lokale verenigingen aanvragen. En die verdeling staat los van de organisatie van de feesten; we willen dat netjes gescheiden houden. Natuurlijk staat ook het hele dorp zelf nog wel een avond in de feesttent. En echt niet alleen achter de tap. De vrijdag in het tweede weekend staat bekend als de Hengeveldse avond, op deze avond draaien noabers bardiensten. En ook op de andere dagen zijn er nog genoeg Hengeveldenaren aan het feesten. Dat is het mooie van zes dagen feest; je hebt niet elke dag een functie als vrijwilliger, dus er blijft zeker tijd over om zelf mee te feesten. En dat is wat onze feesten betekenen voor het dorp.”

Kaartverkoop

Het feest is nog niet uitverkocht. Voor de avonden op het feestterrein aan de Goorsestraat waar een entreeprijs wordt gevraagd zijn nog kaarten te krijgen. Kasper: “Het Grootste Kantinefeest van Nederland is wel bijna uitverkocht, dus daar moet je snel bij zijn. En de kaarten voor de tweede zaterdagavond gaan inmiddels ook hard, maar daar is nog wat meer speelruimte.”

Het programma van het tweede weekend van Zomerfeesten Hengevelde 2019.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.