Schoolfeest Goor 2019, waar traditie een modern tintje heeft

Schoolfeest Goor 2019, waar traditie een modern tintje heeft

Met de zomerse temperaturen mag het Goorse tentfeest dit weekend terecht een zomerfeest heten: in Goor barst het Goorse School- en Volksfeest los. Voorzitter Erwin Zwierink vertelt wat bezoekers te wachten staat, maar vertelt ook over het zogeheten ‘Goorse geveul’ en de vernieuwde Schoolfeest-app.

Circa 3.500 mensen bezoeken vier avonden lang de Goorse biertent op het Höfteplein, dat deze week beter bekend staat als Schoolfeestweide. Waar in de eerste edities van het 144 jaar oude volksfeest groen gras lag, is de nu al ‘weide’ al jaren bestraat. Deze week dient het niet als parkeerplaats, tenzij je ritjes in kermisattracties, de rij voor de kroketburger bij de ‘(vr)etterieje’ of de hangplek aan het lange schap als parkeren beschouwt.

Schoolfeest Goor

Drukte in de Goorse tente

“We merken als bestuur dat het steeds drukker wordt in de tent”, vertelt een trotse Erwin Zwierink, voorzitter van het Schoolfeest Goor. “Waar het door komt? Geen idee om eerlijk te zijn. We houden altijd onze pijlers in ere: het feest is voor alle doelgroepen en doen daarmee onze naam eer aan. Vanuit de historie wordt het feest voor kinderen georganiseerd en dat moet ook altijd zo blijven. Vandaar dat we ook nog steeds de kermisbonnen uitdelen en kindervoorstellingen organiseren. Daarnaast moet het ook toegankelijk zijn voor iedereen en is er gratis entree en houden we de prijs van de penning laag. Iedereen moet het feest kunnen vieren.”

kermis Schoolfeest Goor

Op het programma

Geen nationaal bekende artiesten op het programma, maar wel lokaal bekende of terugkerende optredens. Erwin: “Bekende artiesten doen we bewust niet meer. Dat past niet bij het feest in Goor. En de opbrengst van het geld steken we ook het liefst weer in onze gemeenschap via het Schoolfeestfonds. Wat wel anders is, is dat we tijdens het borreluurtje voor Goorse bedrijven op vrijdagmiddag de band langer laten doorspelen en twee bar zangers tussendoor komen. De tent blijft na het middagprogramma langer vol en daar wilden we op inspelen.”

Vanwege de aanhoudende warmte is de seniorenmiddag op woensdag afgelast.

Stem digitaal tijdens de optocht

En waar het feest en het programma niet veel aan verandering onderhevig is, wordt er wel een modern tintje toegepast tijdens de optocht. De Grote Optocht op zondag kent voor het tweede jaar de mogelijkheid om de stem voor de publieksprijs digitaal in te zenden via de app van Schoolfeest. (Hier te downloaden: Apple Store/Play Store.)  “Vorig jaar was het een pilot en dat is bevallen”, aldus de voorzitter. “Dit jaar kan je via de app ook zien waar de optocht zich bevindt.” Circa 15.000 mensen uit de Hof van Twente en omgeving bekijken jaarlijks de optocht op zondag.

Rellie grote optocht schoolfeest Goor

Openstellen archief

Via de website van het zomerfeest, Schoolfeest.com, wordt ook de beeldbank opengesteld met alle oude fotomaterialen van het Goorse feest. “We willen dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot al die mooie herinneringen”, vertelt Erwin. “Het is natuurlijk ook een beetje ter voorbereiding op het 150 –jarig bestaan, dat er over enkele jaren alweer aankomt. Daar zijn we als organisatie natuurlijk ook alweer mee bezig. Hoe dat er precies uit komt te zien? Dat zien we dan nog wel weer. Nu eerst focussen op het aankomende feestje.”

Feesttent Schoolfeest Goor

‘Goorse geveul’

De Gorenaar die Schoolfeest bezoekt herkent het als geen ander: dat gevoel wanneer Schoolfeest in aantocht is, wanneer je in de tent je biertje nuttigt, wanneer de tent opgebouwd wordt of de speciaal geproduceerde Schoolfeestnummers – ieder jaar worden er weer nieuwe aan de lijst toegevoegd; dit jaar door Apollo bijvoorbeeld. Het heet in de volksmond het ‘Goorse geveul’ (voor niet-Tukkers: Goorse gevoel). “Dat is iets wat je met de paplepel ingegoten krijgt”, legt de Schoolfeest-voorzitter uit. “Het gevoel van betrokkenheid bij de gemeenschap. Wetende dat het geld wat jij uitgeeft bij het feest, teruggaat de gemeenschap in. Een voorbeeld: er gaan meer dan duizend brieven de deur uit voor de mensen die bardiensten draaien tijdens het feest. Dat toont betrokkenheid. Net als je dat ziet wanneer op 1 april de loods voor wagenbouwers geopend wordt: het enthousiasme waarmee gebouwd wordt. Apollo die al wekenlang oefent voor een eenmalig optreden op zaterdagmiddag in de tente. En het is gaaf om te zien dat de jeugd ook betrokken is, ondanks dat het feest weinig veranderd. Saamhorigheid en gemeenschapszin is een kostbaar goed in een wereld die steeds individualistischer wordt. En dat is het Goorse gevoel.”

Afterparty bij De Ster

Ook welbekend is dat na het feest in de tent in de late uurtjes, of eigenlijk vroege uurtjes, bezoekers nog geen einde aan het feest willen breien. Circa veertig jaar geleden maakten enkele muzikanten van Apollo muziek terwijl ze van de tent naar De Ster liepen. Twintig jaar geleden werd dat omgezet in een georganiseerd feest bij het café: vier avonden lang tijdens het Schoolfeest. Dit jaar is dat anders. Vanwege veranderde landelijke wet- en regelgeving is dit soort afterparty’s niet meer toegestaan.

Afterparty bij De Ster – Schoolfeest 2019 (May Weerkamp)

In overleg met de gemeente Hof van Twente hebben de eigenaren van De Ster bij uitzondering nog twee feestjes na de sluiting van de tent kunnen regelen. Eigenaar May Weerkamp: “Het is jammer dat de traditie zo moet eindigen. Maar het is in elk geval nog zo dat de zaterdag en zondag dit nog wel kan. Dus ons advies: blijf na sluiting van de tent niet te lang hangen op het Schoolfeestterrein, want ook deze afterparty’s moeten vanwege de afspraken echt op een gegeven moment eindigen.”



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.