Rellie Goor: ‘Grote mensen met kinderwensen’

Rellie Goor: ‘Grote mensen met kinderwensen’

De Rellie Goor bestaat zeventig jaar. En dat de inmiddels 90-koppige mannengroep, ook wel de hekkensluiter van de Goorse optocht, bestaat, daar wordt Goor elk jaar aan herinnerd. Dit jaar duiken in de week voor het Goorse School- en Volksfeest her en der sneeuwpoppen op in voortuinen van Rellie-leden en liep een groep Ultra’s met trommelaars en vlaggen door het Goorse centrum. Voorzitter Jan Roelofsen (60) van de Rellie vertelt over de hekkensluiters van de Goorse optocht, over brommers rijden en creativiteit versus techniek.

Zeg Jan, voor de mensen die niet zo bekend zijn met Goorse tradities: leg eens uit wat de Rellie is.

“Het zijn allemaal grote mensen met kinderwensen. Dat omschrijft de groep het beste. Een ieder die bij de Rellie zit vindt het leuk om brommertje te rijden of om een keer gek verkleed op een wagen te zitten. De Rellie is een groep van negentig mannen, voornamelijk uit Goor, die technisch en/of creatief zijn. De groep komt in actie bij de optocht in Goor waar we praalwagens, fanfares en loopgroepen opvolgen in de stoet met drie grote wagens: de voor-, midden- en achterwagen en daarvoor en daartussen nog een veertigtal motorvoertuigjes. We bouwen alles in ons eigen deel van de Schoolfeestloods op het Goorse bedrijventerrein. We hebben altijd ons eigen thema, doen niet mee met het algemene optochtthema. Waarom? De groep van de Rellie is zo groot, dat het lastig te beoordelen is door een jury.”

Rellie Goor 1950 - 1955 (Archief Rellie Goor)
Rellie Goor 1950 – 1955 (Archief Rellie)

En hoe wordt je lid van de Rellie?

“Lid worden is eigenlijk niet zomaar mogelijk. De Rellie bestond tot enkele jaren geleden altijd uit tachtig man. We hebben een jaar geleden tien extra jonge mensen toegelaten, omdat de groep steeds ouder werd en we de jonge garde ook een kans wilden geven. Dus daarvoor hebben we de regels omgebogen naar 90 leden. Alle leden zijn technisch onderlegd of hebben een creatief brein. Dat zijn wel vereisten. Het is allang niet meer dat je vooral technisch onderlegd moet zijn, creativiteit is net zo belangrijk. De een houdt meer van wagenbouwen, de ander van een klein voertuig.”

Wat betekent Schoolfeest voor de Rellie?

“Daar werk je naartoe met zijn allen. Zeven, acht weken voor het Goorse Schoolfeest dan beginnen we pas echt met wagenbouwen. Maar het denkwerk doen we daarvoor al. Tot half december kunnen de ideeën voor het thema worden ingediend. Eind januari is de ideeënvergadering. Drie uitgekozen ideeën worden uitgewerkt en gepresenteerd. Er wordt met papiertjes gestemd. En daarna begint het verdere uitdenken: hoe gaan we het verder zichtbaar maken? We zijn niet van het uiterlijk vertoon, de kunst van de techniek – ieder op zijn eigen manier, daar gaat het bij ons om. En we hopen dat het publiek daar tijdens het Schoolfeest van kan genieten. En de Rellie zou de Rellie niet zijn als we niet in de weken voor het feest al van ons lieten horen. Vandaar dat we elk jaar ons thema ludiek onder de aandacht brengen: er stonden al eens fietsen door de hele stad; dit jaar staan er piepschuimen sneeuwpoppen her en der in de tuin.”

Rellie Goor - optocht 2000 (Archief Rellie Goor)
Rellie in de optocht, 2000 (Archief Rellie)

70 jaar Rellie, dat is nogal wat. Hoe heeft het zich ontwikkeld in de loop der jaren?

“Poeh, daar vraag je me wat. We hebben onszelf wel ontwikkeld inderdaad. Het grappige is dat we daar niet echt heel veel over nadenken. We bestaan gewoon. Het gebeurt allemaal vrij spontaan. Sinds ’92 ongeveer hebben bijvoorbeeld de Relliekids. De vrouw van de toenmalige voorzitter [Bernadette en Ate Brunnekreef, red.] leek dat wel leuk: alle kinderen van de Rellie-leden deden apart mee in de kinderoptocht op zaterdag. Het begon klein. De ouders bouwen iets, dat staat bij onze loods, en er worden skelters en fietsjes verzameld. De kinderen komen de woensdag voor de optocht schilderen en kleuren bij de loods en zaterdagochtend schminken en verkleden ze zich daar ook. De toekomstige Rellie-generatie? Wellicht, haha.

Dit jaar hadden we dan voor het eerst de Ultra’s die met vlaggen en acht trommelaars door de straten van Goor trokken en Rellie-liederen zongen. En ik denk dat we daar nog wel meer van gaan merken de komende week/jaren…”

Heb jij nog wensen voor de toekomst van de Rellie?

“Dat de groep gezond blijft. Maar ook dat de veiligheidseisen de komende jaren niet nog veel strenger gaan worden. Veiligheid is belangrijk, dat snappen we bij de Rellie ook wel. Maar het zou toch jammer zjin als de straten afgezet moeten worden met dranghekken bijvoorbeeld. We doen daarom ook elk jaar een oproep naar de mensen om hun kinderen wel van de straat te houden als de Rellie er aan komt. Het zou mooi zijn als we er gewoon traditiegetrouw met zijn allen een heel mooi feest kunnen blijven houden.”

Rellie Goor optocht 2016
Grote optocht – Rellie – 2016 (Wendy van Til)

Zondag 30 juni 2019 tijdens het Goorse School- en Volksfeest is de Grote Optocht te zien in de Goorse straten. Thema: ‘De omgekeerde wereld’. Thema Rellie: ‘Zwart-Wit’. Vertrektijd 13.00 uur. Naast optochtwagens, de Rellie doen ook kleine en grote loopgroepen en fanfares mee in de stoet. Optochtroute: Stationslaan, Diepenheimseweg, Kerkplein, Kerkstraat, Van Kollaan, H. Heijermansstraat, Laarstraat, Grotestraat, Schoolstraat, Iependijk, Lindelaan, Deldensestraat, Julianaplein, Hengevelderstraat, Molenstraat.

Het interview met Jan Roelofsen is onderdeel van de serie Hofportretten. Vorige keer kon je al lezen over natuurfotograaf Han Bouwmeester. Wekelijks verschijnt er een nieuw interview of verhaal op Hofhuisjes.nl. Tips? Mail hofhuisjes[at]gmail[punt]com.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.