‘Ik vind het gaaf dat ik mooie verhalen op mijn manier mag vastleggen’

‘Ik vind het gaaf dat ik mooie verhalen op mijn manier mag vastleggen’

Goorse fotograaf Barbara Trienen (26) pakte de afgelopen weken uit met een project dat haar aan het hart gaat. Ze volgde zes weken lang de mannen van de Goorse Rellie en maakte er een prachtserie foto’s van die wellicht geëxposeerd worden. Ze vertelt in dit Hofportret over haar commerciëlere en vrije werk en over #twenteisalifestyle. Opvallend: in alles komt haar passie voor verhalen vertellen, Goor en Twente naar voren.  

Barbara, kan je jouw fotografie eens omschrijven?

“Oeh, dat is wel een lastige vraag. Ik werk namelijk veel in opdracht voor bedrijven, dus dat is wel echt commercieel te noemen. Het verschilt heel erg van mijn vrije werk dat een journalistieke kant heeft. Niet zozeer nieuws vastleggen, maar het lijkt op een documentaire-stijl. Overlappend blijft wel, of het nu commercieel of vrij werk is, dat ik de verhalen van mensen en bedrijven met mijn werk wil vertellen. Ik ben er echt heilig van overtuigd dat je een bedrijf vooral vast wilt leggen op een manier dat je het verhaal vertelt van dat betreffende bedrijf.”

En is dat ook gelukt in je meest recente project: de fotoserie van de Rellie?

“Jazeker. Het is echt hoe ik de Rellie zie. Zwart-wit foto’s, toevallig passend bij hun optocht-thema van dit jaar dat ook zwart-wit was. Portretten van alle negentig leden, en foto’s tijdens hun activiteiten. Van het wagenbouwen tot een feestavond tot de Ultra-actie in de Goorse straten tot de optocht op zondag. Fan-tas-tisch om mee te mogen maken.”

Rellie loods 2019 (Barbara Trienen Fotografie)
Portretten Rellie Goor 70 jaar 2019 (Barbara Trienen Fotografie)

“De Rellie is voor mij – als Goorse – echt een begrip. Ik vond ze vroeger toen ik klein was een beetje eng, maar deze mannen zijn niet eng. Ze hebben passie voor wat ze doen en het is bijzonder dat het na al die jaren nog steeds bestaat als onderdeel van de optocht. Ik vond het spannend om ze te benaderen, want ik wilde ze al jaren fotograferen, maar het is gaaf dat ze toestemden en dat het gelukt is om er een serie van te maken waar ik trots op ben. Ik vond het wel spannend om de leden de foto’s te laten zien, want je weet niet wat zij vinden van de manier hoe jij ze ziet en hebt vastgelegd. De opluchting was groot toen ze het allemaal wel mooi vonden.”  

Heb je eerder dit soort projecten gedaan?

“Jazeker. Ik heb vorig jaar een portretserie gemaakt van Goorse jongens, ook gebaseerd op iets dat met Schoolfeest te maken heeft. Dat lied ‘Ooooooh, Goorse jongens….’ was daarvoor de aanleiding. Nou ja, soort van. Eigenlijk was het een manier om mezelf uit te dagen om het makkelijker te maken om mensen te vragen of ik ze mag portretteren. Ik dacht ik begin met een Facebook-oproep. Daar kwamen zoveel reacties op, dat ik eigenlijk de straat niet meer op hoefde. Dat heb ik natuurlijk nog wel gedaan, want anders is het jammer van de uitdaging, haha. Voor deze serie zocht ik mannen die geboren en getogen waren in Goor, die Goor aan het hart gaat en zich wilden laten portretteren. Uiteindelijk is deze serie te zien geweest tijdens het Paas-evenement in het Goorse stadshart.”

En hoe past #twenteisalifestyle daarin?

“Ik heb in 2015 de Fotovakschool in Apeldoorn afgerond. En tijdens mijn opleiding kwam ik veel in Amsterdam en omgeving en daar hebben ze echt geen idee wat Twente is, hoe de mensen zijn en waar ze voor staan. Om duidelijk te maken dat Twente echt veel meer is dan platteland en er echt gave zaken gebeuren ben ik met www.twenteisalifstyle.nl en de bijbehorende hashtag gestart. Het werd uiteindelijk ook een webshop met allemaal producten, zoals linnen tasjes met daarop een Twentse spreuk. Het liep echter een beetje uit de hand, want ik was er veel tijd mee kwijt. De status nu? De website bestaat nog, maar ik doe er niet zo veel meer mee. De #twenteisalifestyle leeft echter nog wel, hij komt regelmatig voorbij bij Twentse merken bijvoorbeeld. En dat vind ik dan wel weer gaaf.”

Wat wordt je volgende project?

“Haha, nog geen idee. Ik zou heel graag ook eens een van mijn verhalen in De Volkskrant willen publiceren en daarvoor betaald worden natuurlijk. Maar ik zie het wel, er komen er vast nog genoeg.”

En als laatste: wat vind je de mooiste plek in de Hof van Twente?

“Ik kom heel veel in De Meene. Dat kan je ook wel regelmatig voorbij zien komen in mijn stories als je me volgt op Instagram. Ik ga graag wandelen in het gebied langs het Twentekanaal om tot rust te komen. Ik heb iets met water dat me rustig maakt in mijn hoofd. Je kan er heerlijk ver weg kijken en ik houd van de wildgroei die daar is. De natuur is daar zoals het is, niet veranderd, aangepland, gewoon mooi. Heerlijk genieten.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.