‘Ik geniet ook enorm van de resultaten van andere fotografen’
De mooiste natuur in de Hof van Twente? Natuurfotograaf Han Bouwmeester uit Goor weet dat wel te vinden. Hij deelt een van zijn plekken in dit interview, maar vertelt ook over zijn werk dat veel meer is dan alleen maar fotograferen.
Zeg Han, vertel eens: wat houdt het in om natuurfotograaf te zijn?
“Meer dan je denkt, haha. Het is vooral goed kijken en soms ook een beetje geluk hebben. Ik heb ook niet elke dag een Wielewaal of IJsvogel voor mijn camera hoor. En tegenwoordig is het meer dan fotograferen en inladen op je computer. Voor mij houdt het ook een heleboel regelwerk in. Ik ben inmiddels vooral druk met het onderhouden en aanleggen van fotohutten. Ik moet organisaties die me benaderen voor nieuwe fotohutten afzeggen vanwege tijdgebrek.”
Hoe ben je erop gekomen om natuurfotograaf te zijn?
“In 2007 werd ik voor honderd procent afgekeurd na een ongeluk, maar ik besloot toch een zaak op te zetten: in fotografie. Ik merkte toen al dat natuurfotografie heel populair aan het worden was. Ik hoorde steeds vaker via mijn connecties bij Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer dat hobby-fotografen en andere mensen ook steeds vaker door de natuur banjerden zonder rekening te houden met de natuur, waardoor onder meer de heide kapot gaat, om maar die mooie foto te maken of een bijzondere vogel te spotten. Toen kwam ik op het idee van de fotohut en na overleg werd de eerste gemaakt. Later volgden er meer, altijd in overleg met de eigenaar van het natuurgebied en deels bekostigd door Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer of andere partij. Inmiddels heb ik er zeven in het beheer. Net nog een klaar bij Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en in Friesland en binnenkort komt er nog een mooie in het Gronings Landschap. ”
En hoe werkt dat dan met zo’n fotohut?
“Een groep vrijwilligers helpt bij de hutten door het land. Ik stuur deze groep alleen aan, maar help bij het aanleggen van de hutten. Ik ben dan ook hoofdeigenaar. Een groot deel van de opbrengst van de hutten gaat naar mij. Een ander deel naar andere eigenaren die het weer investeren in het natuurgebied van de hutten. Daar doe ik het voor. Ik houd sommige hutten in de gaten met een bewakingscamera. Via een app kan ik zo even meekijken bij een hut, maar doe dat eigenlijk alleen zodra er geen fotografen zijn. Maar bij een appje dat er een mooie vogel of dier bij de hut zit, dan kijk ik wel even. Zelf foto’s maken in de hutten? Dat doe ik minder dan ik zou willen. Maar soms dan pak ik het moment. Dan zie ik de resultaten van trotse fotografen die in de hut hebben gezeten en dan kijk ik wel even in de agenda of de hut de dag erna volgeboekt is. Zo niet, dan ga ik er wel even naartoe als mijn agenda dat toelaat. Maar tegenwoordig zit alles bijna altijd volgeboekt. En terecht, want er is regelmatig spektakel te zien: op een mooi weekend als het zonnetje schijnt kan je bij een hut met water soms wel tot 35 verschillende diersoorten zien. Nu moet je soms zelfs al een jaar van tevoren reserveren voor een plekje. Gelukkig kan ik ook enorm genieten van de resultaten van andere fotografen.”
Wat zijn je favoriete momenten en plekken in de Hof van Twente?
“Dat vind ik een lastige vraag. Ik wil namelijk niet dat de natuur overlopen wordt met allemaal hobbyfotografen die ook een mooie foto willen maken. De foto die ik maakte in de Twickelervaart is bijvoorbeeld zo’n beetje viraal gegaan nadat ik er een prijs mee won tijdens een Belgische fotowedstrijd. Het is een foto die heel veel mensen willen (na)maken en daar gaan ze soms heel ver voor, zonder respect voor de natuur. Een ander voorbeeld is de foto die ik maakte van een boommarter in het Weldam. Ik heb wel tig vragen gekregen waar ik de foto had gemaakt. En veel mensen vonden het flauw dat ik het fotomoment niet wilde delen, maar het is echt om de natuur te beschermen. Daarom kan ik ook niet bij al mijn foto’s die ik op sociale media of mijn website deel een plek erbij zetten. Als ik dan toch een tip moet geven: Twickel is altijd heel erg mooi, in elk seizoen, maar vooral in de herfst. Dan staat het er vol paddenstoelen en kijk je je ogen uit.”
“En als ik dan mijn favoriete moment moet delen in de Hof van Twente dan is dat ik getipt werd over knaagsporen van bevers ergens aan de Schipbeek.”
En de toekomst? Wat gaan we nog van je zien?
“Nog meer fotohutten. Over een tijdje zijn er tien fotohutten waaraan ik me heb verbonden. Er zijn er wel meer in Nederland, maar dat zijn andere partijen die ook andere regels hanteren. Daar ben ik, en ook de mede-eigenaren met mij, heel streng in. Bij ons mag je bijvoorbeeld geen vogelgeluiden gebruiken om vogels te lokken of een bijzondere vogel als een havik lokken met een dode duif. Bij onze hutten moet het zo natuurlijk mogelijk. En dan kan je zeggen tja, maar een waterbak bij de hut is ook aangelegd. Dat klopt, maar het is altijd passend bij de natuur en voor de natuur. Een droom komt uit bij de fotohut in het Groninger Landschap, daar leggen we een eigen plas-dras natuurgebied aan. Het idee is dat vogels uit de Waddenzee daar komen om het zout van hun veren af te badderen. Ik kijk er naar uit.”
Momenteel heeft Han een tentoonstelling in het Natuurmuseum Holterberg in Holten: ‘Veren en haren’. Het interview met Han is onderdeel van de serie Hofportretten. Vorige keer kon je al lezen over kaasmaker Elise en bierbrouwer Karin. Wekelijks verschijnt er een nieuw interview of verhaal op Hofhuisjes.nl. Tips? Mail hofhuisjes[at]gmail[punt]com.