Gezond en fit blijven tijdens de feestdagen

Gezond en fit blijven tijdens de feestdagen

Dit artikel gaat over het vermijden van zogeheten Kerstkilo’s, coronakilo’s, of hoe we de extra rolletjes aan ons lijf ook willen noemen… In deze periode van het jaar, en ook tijdens een lockdown, maken we het graag samen thuis ‘gezellig’. Vaak betekent dit veel en uitgebreid eten. Hoe zorgen we ervoor dat de gezelligheid blijft, maar we ook gezond blijven? Doreen Rouwhof is voedingscoach in Hof van Twente en geeft tips.

De grootste boosdoeners (qua calorieën) tijdens de feestdagen

* oliebollen

* alcohol

* frisdrank en sinaasappelsap

* snoepgoed (denk aan pepernoten en Kerstchocolaatjes)

Weet waar het probleem zit

Een van de dingen die je je moet realiseren over deze periode of tijdens een lockdown is dat ritme en regelmaat wegvalt, aldus Doreen. “Je kan nergens naartoe, dus wil je het thuis gezellig maken. Normale, en soms wat saaie, eetgewoontes vallen weg, terwijl je deze juist moet proberen vol te houden. De feestdagen zoals pakjesavond en Kerst zijn meestal niet eens de grootste boosdoeners. De grootste valkuil is de periode om deze dagen heen. Dan eet je sneller meer dan in een andere periode.”

Zes tips extra tips

  • Ga regelmatig naar buiten en blijf in beweging. Ook wanneer de sportschool (eerder) dicht is: zoek sporten die nog wel kunnen of ga een extra rondje wandelen.
  • Zorg voor regelmaat in je maaltijden. Stel je ontbijt niet (elke dag) uit.
  • Maak afspraken met jezelf/gezin over snoepgoed. Wel tijdens de feestdagen, maar niet extra op de dagen ertussenin bijvoorbeeld.
  • Koop kleinere porties van lekkers en koop niet te veel (is ook beter voor je portemonnee). Maak keuzes: dit wel, dus dat niet. Je hoeft niet veel te hebben om ergens van te genieten.
  • Koop lekkers voor je visite, ofwel koop vooral wat zij lekker vinden en wat jijzelf niet of minder lekker vindt.
  • Houd je mate in de gaten. Bijvoorbeeld: heb je ’s avonds een diner, houd je dan overdag in met snaaien. Dan kan je ook meer van je diner genieten.

Doe je voordeel met bovenstaande informatie en geniet van de feestdagen! Om dat makkelijker te maken deelt Doreen ook nog een fijn Sinterklaas-recept op haar website.

Meer tips lezen over de Hof van Twente? Misschien is dit artikel over het maken van mooie foto’s tijdens de feestdagen ook iets voor jou!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.