Schutterij Diepenheim slaat nieuwe weg in met oude tradities

Schutterij Diepenheim slaat nieuwe weg in met oude tradities

Nog één laatste zomerfeest: Diepenheim is traditiegetrouw hekkensluiter van de tentfeesten in de Hof van Twente. Met het Schuttersfeest dat op het punt staat om los te barsten vertelt bestuurslid Raymon Klarenberg over voor hem een van de mooiste feesten in Diepenheim en de veranderingen die het historische feest nodig heeft om te verjongen…

Het Schuttersfeest in Diepenheim staat bol van tradities. De organiserende partij, de Diepenheimse Schutterij, werd in 1923 opgericht en telt nu anno 2019 nog steeds ruim 1100 leden. “Vertier voor de bevolking, daarvoor zette de vereniging zich in”, is te lezen op de website.  Sinds de jaren tachtig is het feest uitgegroeid tot een driedaags evenement aan de Borculoseweg en het Jeugdschuttersfeest. Altijd aanwezig zijn de traditionele volksspelen, voor jong en oud. Maar ook een optocht, in traditionele klederdracht, ontbreekt niet. De Schutterij rukt dan uit en trekt in een stoet naar de lokale kastelen,

Een week voor het feest maakt ‘Klepperderk’ een tocht door het stedeke om bewoners op de hoogte te brengen van het aanstaande feest. Stilletjes gebeurt dat zeker niet. Want de tamboers van de Schutterij zijn van de partij en er wordt regelmatig onderbroken voor een borrel, onder Diepenheimers beter bekend als het Schuttertje.

Schuttersfeest Diepenheim 2018 (Facebook Schuttersfeest Diepenheim)

Traditie behouden, maar toch moderniseren

Dat deze tradities belangrijk zijn, onderschrijft bestuurslid Raymon Klarenberg. “Maar we willen als feest ook mee met onze tijd om de jongere generaties bij het feest betrokken te houden. Dit jaar hebben we daarom ook wat vernieuwing doorgevoerd. Er is meer rekening gehouden met de jongere doelgroepen in het programma. Zo is er de Lux, een hangplek voor de jongeren die te oud zijn voor de kermis maar te jong voor bier in de tent. Daarnaast is er op de middagen een gezinsprogramma en kunnen de kinderen, terwijl ouders een biertje aan de buitenbar nuttigen, spelen in de zandbak, schilderen of kleindieren knuffelen.”  

Lasergamen tijdens de optocht

Ook tijdens de optocht is er een activiteit voor de jeugd: lasergamen. “Sommigen willen gewoon niet met hun ouders naar de optocht en iets anders doen. Daar is ook aan gedacht”, vertelt het bestuurslid. “Daarnaast zijn er net als vorig jaar meerdere podia: voor elk wat wils. De indeling van het terrein is aangepast zodat alle tenten beter toegankelijk zijn en het terrein meer sfeer en uitstraling heeft. We zijn er klaar voor.”

Jeugdschutters

Afgelopen weekend werd er ook al feest gevierd tijdens het Jeugdschuttersfeest. Kinderen uit de groepen drie tot en met acht van de Diepenheimse basisschool strijden dan tijdens een spelcircuit om de felbegeerde titels jeugdkoning en jeugdkoningin. Dit jaar waren Demy van der Kolk en Hessel Holstege de gelukkige winnaars. “Het feest heeft voor hen dan nog een extra koninklijk tintje”, vertelt Raymon. Ze rijden op zaterdag mee in de koets tijdens de traditionele optocht.

Nieuw sinds vorig jaar is dat ook de volwassen Schutterskoning en Schutterskoningin al tijdens het Jeugdschuttersweekend bekend zijn. Raymon: “Zo kunnen zij zich ook koninklijk voelen gedurende het hele weekend. Voorheen werden deze pas bekend tijdens het Schuttersfeest op zaterdag en konden ze niet meer mee in de koets. Op dat ritje moesten ze dan een jaar wachten. Betekende natuurlijk wel dat we vorig jaar twee koningsparen hadden, maar ach dat was vooral gezellig.” Dit jaar zijn de titels vergeven aan Esther Reukers en Siebrand Schreurs. Zij zullen ook zaterdag als Schutterkoningspaar schitteren in de koets.

Naartoe leven

Wat er nog meer anders is aan het feest in Diepenheim? “Niet veel: er is een tentje, bandje, kermis en een biertje. Maar het is meer dan dat. Het is mooi om te zien dat veel mensen terugkeren voor het feest, dat mensen enthousiast worden van het programma. We leven er in het dorp met elkaar naartoe. ‘Het komt er weer an’ en dan glimmen de oogjes. Wat er anders is? Tja, we hebben al jaren geen voorzitter meer. Dat is wel anders dan bij andere besturen van feesten. Maar tot nu toe lijkt het te werken. Al zijn de meningen daar natuurlijk wel eens over verdeeld”, lacht Raymon.

“Mocht er iemand zich geroepen voelen laat het vooral dan even weten. Tot die tijd organiseren wij ons mooie feest met de bestuursleden die er wel zijn. En daar focussen we ons dit weekend dan ook maar even op: om er een mooi feest met elkaar van te maken.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.