Jannarok, al ruim 25 jaar een tegengeluid op Hemelvaartsdag

Jannarok, al ruim 25 jaar een tegengeluid op Hemelvaartsdag

“Goede muziek, gemoedelijke sfeer en een koud biertje. Wat wil een mens nog meer?” Zo omschrijft het evenement zichzelf op Facebook. En alle verhalen die ons tot nu toe ter ore zijn gekomen, bevestigen het. Het feestje in Diepenheim op Hemelvaartsdag is precies dat, en inmiddels al ruim 25 jaar een begrip.

Het festival Jannarok begon toen de soos in Diepenheim, Pand van Janna genaamd, tegengeluid wilde bieden aan saaie braderieën en ANWB-stelletjes op de fiets. Althans dat is hoe Malou van der Burg, medeorganisator van Jannarok, het verhaal verteld. “En op het podium moesten natuurlijk allemaal ‘herriebandjes’ verschijnen, om dat tegengeluid maar te versterken. Heerlijk.”

Pand van Janna voor de jeugd

Het Pand van Janna, is de soos van Stichting O.J.C. Why Don’t Cha aan de Haaksbergerstraat in Diepenheim. Marlou: “In dat opstartjaar ging het financieel ook niet helemaal lekker met het pand, dus de opbrengst van het festival was ook bedoeld om de kas te spekken. En ook dat doel is er nog steeds. De winst van Jannarok gaat naar de soos, ofwel om het volgende feestje te kunnen bekostigen. Het is voor het dorp Diepenheim erg belangrijk om de soos open te houden. Want dit is een van de dingen die ervoor zorgt dat een klein dorp toch leuk genoeg blijft voor de jeugd.”

Jannarok 2018

De laatste jaren merken de organisatoren wel dat er flink wat concurrentie is qua festivals op Hemelvaartsdag. Wat te denken van de zomerfeesten in De Hoeve of Dauwpop. “Tja, dat hoort er ook een beetje bij. Festivals zijn populair. Maar Jannarok zou Jannarok niet zijn als we het allemaal op dezelfde manier zouden doen”, lacht Malou. “En daarom bieden wij in Diepenheim een ander programma, met bandjes die nog niet echt bekend zijn. Het is wel handig dat onze programmamanager van GrandEast is en helpt upcoming bands te fixen. We hebben de afgelopen jaren regelmatig bands in het programma gehad die na ons festival doorbreken.”

Gezelligheid versus muziek

“Maar we houden onszelf natuurlijk niet voor de gek”, bekent Malou. “Circa de helft, of iets meer, komt voor de gezelligheid. Het is een gratis festival, het bier is niet duur. Maar dat betekent voor ons niet dat we de kwaliteit van de muziek mogen verloochenen. En eerlijk is eerlijk, een deel stapt ook na het bezoeken van ons festival op de bus om nog even door te halen in De Hoeve. Het drukt de pret van het organiseren niet, en voor de bezoekers ook niet. Want een feestje dat gaat het ook dit jaar weer worden.”

Alvast in de stemming komen? Dat kan met de PreParty Speellijst op Spotify, om in de stemming te komen. Ga luisteren dus! En het programma vind je op de website van Jannarok.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.