‘Het mooiste van jeugdschutterskoning(in) zijn is mee met de Klepperderk’

‘Het mooiste van jeugdschutterskoning(in) zijn is mee met de Klepperderk’

Birke Meutstege (10) en Hessel Holstege (9) zijn jeugdschutterskoningin en jeugdschutterskoning van Diepenheim. Afgelopen weekend werden ze gekroond na een middag vol spellen waar zij als winnaars uit de bus kwamen bij de Diepenheimse basisschooljeugd. Hofhuisjes was erbij en vroeg waar ze het meest naar uitkijken tijdens hun regeerperiode.

Het tweetal is nog helemaal van slag van hun winst. Birke heeft flinke blosjes op haar wangen en Hessel is druk met het schudden van handen en highfives van zijn schoolgenoten nadat hij van het podium is gedragen door zijn maten. “Ik had het ook echt niet verwacht”, zegt Birke buiten adem. “Ik hoefde ook niet per se te winnen, want ik deed mee voor de lol. Natuurlijk is het wel echt vet leuk. Iedereen is helemaal blij voor je. En weet je wat zo grappig is, Hessel en ik zijn buren. We zijn zelfs met elkaar op vakantie geweest. Wel gaaf dat ik met hem samen koningspaar ben.”

Ook Hessel is nog niet helemaal bekomen van alle aandacht. “Ik dacht niet dat ik dit jaar zou winnen. Ik wist wel dat ik zou winnen van de groep. Daarvoor had ik gewoon te veel punten gehaald.” Bijzonder is dat Hessel nog koning was, van de vorige Schuttersfeesten, voor de coronapandemie. “Maar ik weet echt niet meer hoe dat toen ging. Dat is al drie jaar geleden.”

Waar het kersverse schutterspaar het meest naar uitkijkt? Alle feestjes. “Vanavond mag ik vast opblijven en mee naar de preschuttersfeestparty”, zegt Hessel. “En mee in de koets en met de Kleppers [red. tijdens de traditionele Klepperderk maakt een dorpsomroeper een tocht door het dorp om de komst van het Schuttersfeest aan te kondigen], dat lijkt me geweldig”, vult Birke aan. Hessel knikt instemmend. “Ja, met de Kleppers! Daar heb ik zin in!”

Over het Diepenheimse Schuttersfeest

Elk jaar tijdens de Diepenheimse Schuttersfeesten worden twee nieuwe koningsparen gekroond. Een bij de jeugd. Een bij de volwassenen. Bij de volwassenen zijn dit jaar Floor Teger en Henk Wiltink als schutterskoningin en schutterskoning gekroond. Deze ‘koninklijke’ paren worden bekend tijdens het preschuttersfeestweekend, ofwel afgelopen weekend.

Wat houdt het koning(in)schap in? De paren worden gehuldigd tijdens de preschuttersfeestparty. Daarvoor, tijdens de traditionele Klepperderk, wordt er meestal door de buurten van de koningsparen een feestje gebouwd. De koningsparen hebben een bord in de tuin van hun woonhuis om te laten zien waar de koning(in) woont. Tijdens het Schuttersfeest gaan de koningsparen mee in de koets langs de kastelen, waar vaak de jeugdkoningin en -koning ook nog een cadeautje krijgen.

Schuttersfeest Diepenheim 2022

Volgend weekend, van vrijdag 23 september tot en met zondag 25 september is het daadwerkelijke Schuttersfeest. In een grote tent aan de Borculoseweg viert het Stedeke dan haar traditionele dorpsfeest met diverse activiteiten, zoals het onder Diepenheimers bekende Krieties, straattheater, kermis en het nodige gerstenat tijdens muzikale optredens.