Diepenheim in de ban van kunstweekend Heimland – vier vragen aan Ramon Dreteler

Diepenheim in de ban van kunstweekend Heimland – vier vragen aan Ramon Dreteler

Dit weekend is Heimland terug van weggeweest. Diepenheim leeft op want op verschillende plekken, onder meer in buitentheaters is van alles te zien, beleven, horen en mee te doen. Er stan ook flink wat bekende namen in het programma: Dolf Jansen, Eus, Nathalie Baartman, Hippe Gasten, Het Nut en ook Diepenheimers Sander Schimmelpenninck en Andre Manuel sieren de artiestenlijst. Initiatiefnemer Ramon Dreteler (37) vertelt.

Vertel eens, wat is Heimland?

“Waar moet ik beginnen?”, lacht Ramon. “Het is een weekend vol theater, kunst, filosofie, vrij denken, wetenschap, muziek, Twentse cultuur, cultuur, natuur, dans en meer… Iedereen die zich wil laten inspireren en verwonderen is welkom.”

Twentse cultuur moet apart genoemd worden?

“Ja, dat is het mooie eraan. We focussen dit keer ook echt op een stukje regio. Tukker spotten noemen we dat. Martin ter Denge is de schrijver van het gelijknamige boek. Hij neemt bezoekers elke dag mee in de Twentse cultuur met Twentse gasten. Met humor en een beetje zelfreflectie voor de aanwezige Twentenaren.”

Waarom een dergelijk festival opzetten?

“Poeh, dan moet ik wel terug naar mijn eerste aanraking met cultuur en theater. Dat was met de Dogtroep, een groot theatergezelschap dat in mijn jeugd voor spektakel in het dorp zocht. “Ik was als klein jochie onder de indruk van wat deze mensen brachten: iets anders dan het gemiddelde en het normale. Ze kwamen meerdere keren in de zomer en ik was daar dan niet weg te slaan. Ondanks dat ik daarna een andere richting heb gekozen en ook verschillende ondernemingen heb gehad nu toch weer terug richting deze kunstwereld.”

‘We willen de voorstellingen niet alleen naar Amsterdam en andere grote steden terugbrengen, maar ook ze in Diepenheim showen.’

“Ik was al een paar keer gevraagd wil je niet iets voor De Werkplaats in Diepenheim doen? [red. De werkplaats Diepenheim is een plek waar kunstenaar, theatermakers en muzikanten terecht kunnen om te repeteren en creëren.] Weinig mensen weten van het bestaan, maar iedereen die er komt vindt het mooi en belangrijk dat het er zit. Voor Diepenheim, voor Twente, voor de kunstontwikkeling. Heimland is een festival dat we op zetten om te laten zien dat dit nog steeds Diepenheim is. Dat creatieve geesten hier mooie en interessante dingen maken. We willen de voorstellingen niet alleen naar Amsterdam en andere grote steden terugbrengen, maar ook ze in Diepenheim showen. En dat er na dit weekend weer wat meer aandacht is voor De Werkplaats, zou mooi zijn.”

Kan je wat meer over de relatie tussen Heimland en Werkplaats Diepenheim vertellen?

“Natuurlijk! De Stichting Kunsten op Straat beheert de werkplaats. In 2018 en 2019 organiseerden ze al eens een Heimland festivals. Dit jaar doen we het dus weer. Om aandacht te genereren voor deze kunstvorm en al helemaal dat je daarvoor echt niet in de Randstad hoeft te zijn. Om te zorgen dat de Werkplaats in Diepenheim en ook dit soort artistieke festivals blijven behouden en nieuw leven in blazen. Dit keer is het programma breder en ook inclusiever. We zetten mensen dit weekend aan tot denken en even stilstaan. En hopelijk daarna nog een aantal keren meer. Misschien wel tweejaarlijks, of toch jaarlijks. Wie weet wat voor moois er nog meer uit voortkomt.”

Meer lezen over Hof van Twente; kijk ook eens bij de Hofportretten op deze blog.