50 edities Politiek in de Pol in Diepenheim – een talkshow die politiek en inhoud dichtbij brengt

50 edities Politiek in de Pol in Diepenheim – een talkshow die politiek en inhoud dichtbij brengt

10 november viert Politiek in de Pol in Diepenheim een bijzondere mijlpaal: de vijftigste editie van deze talkshow. Wat begon als een kleinschalig initiatief om mensen dichtbij de politiek te betrekken is uitgegroeid tot een uitverkocht programma dat zelfs regelmatig landelijk nieuws voortbrengt. Tijd voor een gesprek met organisator en host Hans Verbeek.

Wat betekent het voor je om de vijftigste editie van Politiek in de Pol te vieren?

“Het is mooi om te zien dat er nog steeds animo is voor de talkshow. Ik ben het ooit gestart om langere interviews met politieke kopstukken ruimte te geven. Op televisie worden mensen vaak tegenover elkaar gezet, dan moeten gasten binnen drie minuten een oneliner uiten. Dat kunnen ze en doen ze dan ook, maar vaak schiet een kijker of luisteraar er zo weinig mee op. In Politiek in de Pol krijgen de politici wel de ruimte om te zeggen wat ze willen. Dat is van belang om te weten waar iemand voor staat. Natuurlijk bereid ik me wel voor en stel ik ze kritische vragen.”

Wat weet je nog van de eerste editie?

“Die kan ik me nog goed voor de geest halen. Henk Kamp, toen nog minister Economische Zaken en inwoner van Diepenheim, trapte als gast de eerste editie af. En die editie maakten we meteen landelijk nieuws: Kamp kondigde zijn afscheid aan uit de landelijke politiek. Het was niet gepland, maar het liep zo.”

Hoe heeft Politiek in de Pol zich ontwikkeld?

“Inmiddels zijn er dus 49 edities geweest met allerlei thema’s aan bod. Van landelijke verkiezingen tot gemeenteraadsverkiezingen. En we maken het nog steeds op dezelfde manier. We, want ook al ben ik initiator en host, er is een groep vaste vrijwilligers van Herberg de Pol die meehelpt met de techniek, kaartverkoop en de column of de muzikale aankleding van het programma.”

Hoe bepaal je het programma, thema of sprekers?

“Dat heeft alles te maken met actualiteit of een thema dat speelt en of een politicus tijd vrij maakt in diens agenda. Als het verkiezingstijd is dan is het regelen van gasten vaak wat makkelijker.”

Wat waren de hoogtepunten van de talkshow?

“Als we landelijk nieuws maken dan vind ik dat altijd leuk. Zoals met Kamp. Of de editie waarbij Sharon Dijksma, toen nog staatssecretaris van infrastructuur aankondigde dat alle onbewaakte spoorwegovergangen verdwijnen. Maar een hoogtepunt zit voor mij toch in de reacties van mensen. Als ik hoor dat mensen via dit programma het interessant vonden om persoonlijk in contact te komen met politici en overtuigd raken van een verhaal dat verteld wordt… daar doe ik het voor.”

Natuurlijk waren er ook dieptepunten…

“Nou ja dieptepunten, dat klinkt wel zwaar… Toen Rutte eindelijk naar Diepenheim zou komen, na vele pogingen, en toch moest afzeggen vanwege de eerste coronamaatregelen in maart 2020. Dat was jammer, vooral omdat we ook uitverkocht waren.”

En toen er ‘boeren en complotdenkers’ met fakkels bij de editie met Sigrid Kaag kwamen protesteren?

“Ja dat was minder. Ik voelde me daar als gastheer wel verantwoordelijk voor, maar gelukkig is de veiligheid in handen van mensen die daarvoor zijn aangesteld. Het was wel jammer dat de mensen die hier kwamen niet mee gingen naar binnen. Daar vond een goede inhoudelijke discussie plaats. Maar ik denk dat de mensen die met fakkels kwamen geen belangstelling hadden voor de inhoud. Overigens was het niet de eerste keer dat er protesten kwamen bij een editie van Politiek in de Pol. Dat gebeurde al eerder bij de gesprekken met Tjeerd de Groot en Rob Jetten.”

Wie zou je nog graag in je talkshow willen?

“Mark Rutte. Als secretaris generaal van de NAVO is hij nog steeds van harte welkom bij Politiek in de Pol. Er zijn nog een aantal mensen die hun kaarten niet terugverkocht hebben toen de talkshow met hem niet doorging, die zouden graag nog komen. Een andere gast waar ik een aantal lijntjes voor heb lopen is Dick Schoof, onze huidige minister-president. Maar het is ook een vraag aan het publiek: wie zouden zij nog graag in de talkshow zien?”

Politiek in de Pol – aflevering 50

De jubileumeditie belooft net als andere edities een inspirerende middag te worden. Dit keer zijn er drie gasten: minister Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid Jimme Nordkamp en auteur Ruud Slotboom. Presentator Hans Verbeek, voormalig politiek verslaggever van BNR Nieuwsradio en ex-lobbyist voor Twente in Den Haag – nu adviseur mobiliteit OV/spoor bij de Provincie Overijssel, gaat met de minister in gesprek over arbeidsmigratie, pensioenen, de eerste maanden van het kabinet-Schoof en over de positie van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Met Nordkamp gaat Verbeek onder meer in gesprek over diens eerste jaar als Tweede Kamerlid. Ruud Slotboom is schrijver van het boek ‘Het Haagse ravijn, de vrije val van twee volkspartijen’ over de neergang van de oude volkspartijen CDA en PvdA. En voormalig woordvoerder van de PvdA. Met hem praat Verbeek over de inhoud van het boek, maar stelt hij ook de vraag: hoe moeten CDA en PvdA reageren op het opkomend populisme.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.