Portretten van een Paasvuur: Delden en Diepenheim

Portretten van een Paasvuur: Delden en Diepenheim

De paasvuren in de Hof van Twente hebben allen hun eigen verhaal. Daarom een serie verhalen waarin de organisatoren of vrijwilligers vertellen over hun boake. Dit keer die van Delden en Diepenheim.

Twickel (Delden): Paasvuur in de voortuin van Kasteel Twickel

Deldenaren worden Eerste Paasdag sinds enkele jaren uitgenodigd bij Kasteel Twickel. Daar staat ook dit jaar weer een enorme stapel hout klaar als paasboake om in lichterlaaie gezet te worden.

Rob Bloemendal zit in de organisatie: “De graaf organiseert een paasvuur voor Delden en de noabers. Het moet wel leuke activiteit blijven voor deze groep, vandaar dat het eigenlijk toch wel een besloten gelegenheid is.”

Gouden ei

Voor kinderen is er voorafgaand aan het paasvuur een eierzoekwedstrjid. “Het kind dat het Gouden ei vindt mag samen met de graaf of zijn vrouw het paasvuur aansteken”, legt Rob uit. “Daarna speelt de graaf met zijn band en is er een klein feestje. En dat alles zo’n beetje in de voortuin van de graaf. Hartstikke leuk voor de Deldenaren.”

Locatie: Twickelerweg. Aanvang:  Besloten, tenzij je in Delden woont.

Esbrook (Delden) last het paasvuur op voorhand zelf af

Het liefst hadden ze de boake  aan de Kappelhofsweg in Ambt Delden natuurlijk aangestoken, maar de organisatie van het paasvuur in Esbrook plaatste donderdagavond een bericht op Facebook dat ze besloten het paasvuur af te gelasten.

Reden: de verantwoordelijkheid voor het eerstelijns bluswerk wanneer iets zou gebeuren en de mogelijkheid dat de gemeente op het laatste moment alsnog besluit de verleende ontheffing in te trekken.

Eerder deze week sprak Erwin ter Keurs, organisatie paasvuur Esbrook, met Hofhuisjes over de paasvuur als traditie. “Het is mooi om het samenzijn te vieren met Pasen. Het is in ons buurtschap misschien niet zo’n groot festijn als elders, er komen gemiddeld honderd mensen op af, maar de betekenis voor de bezoekers is hetzelfde. En een traditie die al meer dan vijftig jaar plaats heeft moet je gewoon proberen in ere te houden.”

Diepenheim: ‘Deze paastraditie wordt met de paplepel ingegoten’

Vooralsnog is er niets te zien aan de Krommendijk in Diepenheim, maar morgen (zaterdag 20 april) wordt hier de paasboake voor Diepenheim gebouwd.

Casper Hoff, voorzitter van de club vrijwilligers die het paasvuur organiseren, vertelt dat dit jaar het evenement aan de andere kant van de weg plaatsvindt. “Vanwege de aangepaste regels van de gemeente”, luidt de verklaring. “We moesten wat verder van de manage af komen te staan.”

Traditie eren

Het is gewoon een traditie die je in ere moet houden, ook in Diepenheim vindt Casper. “Wij bouwen hem op, met tien/vijftien vrijwilligers. Een tijd terug begonnen we met hout halen en de zaterdag voor Pasen bouwen we de boake op. En veel mensen in Diepenheim komen even kijken, met hun kinderen. Die krijgen deze paastraditie met de paplepel ingegoten.”

Locatie: Krommendijk. Aanvang: 20.45 uur. Openbaar toegankelijk en gratis entree.

De gemeente Hof van Twente heeft donderdag besloten dat met aangepaste voorwaarden de paasvuren wel aangestoken mochten worden, maar houdt het recht voor om ze alsnog af te gelasten.

Meer portretten van paasvuren lezen? Die van Bentelo en Hengevelde en Markelo staan ook op deze blog. Een overzicht van alle paasvuren in de Hof van Twente vind je hier.