‘Nieuwe Boeren’ Arnold en Rianne: ‘Dit zijn wij, daar moet je het mee doen’

‘Nieuwe Boeren’ Arnold en Rianne: ‘Dit zijn wij, daar moet je het mee doen’

Onopgemerkt ergens boodschappen doen of door een stad lopen is er niet meer bij voor Arnold en Rianne Vrugteman. Het boerenechtpaar uit Ambt Delden was onderdeel van het KRO-programma Nieuwe Boeren. Hun televisieverschijning zette tijdelijk hun leven op zijn kop, maar ze blijven de nuchterheid zelve. Lees vooral verder als je meer wilt weten over hun ervaringen.

Vertel eens, hoe zijn jullie bij Nieuwe Boeren betrokken geraakt?

Rianne: “Het begon allemaal met een berichtje van de bosbaas van Twickel aan Rianne. ‘Ze willen hier een soort Expeditie Robinson maken over boeren. En ik moest aan jou denken. Niet gelijk nee zeggen.’ Nou dat had ik anders echt wel gedaan.”

Maar dit keer toch niet…

Rianne: “Nee, klopt. Na overleg met Arnold en mijn ouders hadden we toch een afspraak met de programmamakers gemaakt. Had ik ineens binnen drie dagen drie mensen voor de deur staan. Alles moest snel geregeld worden. Ik vind het doodeng natuurlijk. Je vraagt wel wat van een boer, zei ik tegen het drietal. Samen met Arnold zag ik het wel zitten, want hij is de prater van ons twee. In mijn eentje wilde ik absoluut niet. Ze waren verrast door het voorstel, maar we mochten auditie doen.”

Auditie? Maar ze hadden jullie toch benaderd?

Arnold: “Ja, maar het productiebedrijf dat het programma voor de KRO maakt had meer mensen benaderd. De omroep kon uit alle auditiefilmpjes kiezen. Onze dochter heeft daarom een opname gemaakt van ons in een blauwe overal tussen de koeien in de wei.”

Rianne: “Ik zei nog tegen Arnold: ik hoef het niet terug te zien. Ik doe dit maar één keer.” Arnold: “Dat hebben we ook in het filmpje gezegd: we doen ons niet anders voor. Dit zijn wij, daar moet je het mee doen. En schijnbaar vonden ze het goed genoeg, want wij werden uitgekozen. En de blauwe overal, die moest blijven.”

Het televisieavontuur begon. Hoe werkte dat?

Rianne: “Nou, ik sta altijd vroeg op, want de koeien moeten gemolken worden. Daarna trok ik de blauwe overal aan en ging ik naar de opnamelocatie aan de overkant van de straat. Daar draaiden we tot ongeveer een à twee uur ’s middags.”

Arnold: “Grappig feitje: de opnames waren op de oude boerderij waar wij zelf jaren hebben gewoond voordat we vijf jaar geleden naar onze huidige plek zijn gegaan. En ook de blauwe trekker in het programma? Die is van onszelf; hij is nog van mijn vader geweest.”

Wat waren de leukste momenten?

Rianne: “Ik vond het wel mooi dat ik de deelnemers mocht aanspreken op het feit dat ze steeds later uit bed kwamen. Dat irriteerde me al dagen. Een koe hoeft zich niet aan te passen aan hen, andersom juist! Rust, reinheid en regelmaat. Ik stond dus al voor het melken van mijn eigen koeien bij op het erf van de ‘Nieuwe Boeren’. Wel jammer dat een van de deelnemers me al had gespot en dat hij de anderen wakker heeft gemaakt.” Arnold lachend: “Waarop ik een appje van een van de productieleiders kreeg: ‘Jouw vrouw is echt top!’.”

Arnold: “Ik vond het ook wel mooi dat veel van de deelnemers dachten dat we ingehuurde acteurs waren. We kregen zelfs opmerkingen als ‘Wat zitten jullie goed in je rol?’. Toen we toegaven dat we echt getrouwd zijn vielen de monden open. En al helemaal toen ze hoorden dat Rianne de boer is en ik gewoon een baan ernaast heb. Dat kenden ze niet, haha.”

De opnames waren vorig jaar september. In januari werd het uitgezonden en toen stroomden de reacties zeker binnen…

Rianne: “Nou dat kun je wel zeggen!” Arnold: “Voor mijn werk kom ik door het hele land en overal weten ze wie ik ben door Nieuwe Boeren.” Rianne: “Zelfs als je het niet verwacht, word je er op aangesproken door wildvreemden. Daar moet ik nog steeds wel aan wennen hoor.”

Arnold: “Laatst stond er ineens een ouder echtpaar bij ons voor de oprit die een opmerking maakten. ‘Das wel anders dan met de kop op de TV, he?’ en toen liepen ze door.” Rianne: “We kregen zelfs bericht van een echtpaar uit de Verenigde Staten. Ze zijn veertig jaar geleden verhuisd, maar ze herkenden de boerderij van vroeger.”

Nieuwe Boeren Arnold en Rianne Vrugteman vertellen over televisie avontuur in Ambt Delden

Komt er nog een seizoen met jullie?

Arnold: “Daar zijn ze wel naar aan het kijken. Wij houden onze opties nog even open, want het was natuurlijk een bijzondere ervaring.”

Over het programma

Twaalf deelnemers gaan een maand lang leven zonder luxe. Terug naar de basis en leven van wat de natuur biedt. Daarnaast strijden ze ook onderling om de titel van hereboer en een geldbedrag. Het programma werd gepresenteerd door Anita Witzier. De opdrachten voor de boeren werden uitgelegd door Arnold en Rianne Vrugteman, een boerenechtpaar uit Ambt Delden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.