Kaasmakerij en bierbrouwerij ineen: perfecte combi

Kaasmakerij en bierbrouwerij ineen: perfecte combi

Elise Elbert en Karin van Veen (beide 58) wonen op een prachtige locatie: tussen het natuurschoon op het landgoed van Twickel op Erve Möllinkwoner. Ze wonen in een bedrijfspand, wat betekent dat ze ook ondernemers moeten zijn. En dat zijn ze, want er zijn maar liefst drie verschillende zaken gevestigd.

Kunnen jullie iets meer vertellen over jullie bedrijven?

Elise: “Natuurlijk! Ik heb nu tien jaar een kaasmakerij en daar hebben we ook een deel jongvee bij. Ik maak zes verschillende soorten: naturel in jong / jong belegen / belegen / oud, venegriek, honingklaver, daslook, bierkaas en mosterdkaas. En dat alles in drie verschillende groottes en rauwmelks, wat betekent dat de melk direct van de koe komt. We merken dat er heel veel vraag is naar niet zo zoute kaas en daar kunnen wij op inspelen. Natuurlijk kon ik niet zo een, twee, drie kaas maken. Dat kostte wel twee jaar experimenteren.”

Karin: “Naast mijn massagepraktijk brouw ik bier. Daarmee probeer ik zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Toen we rondreisden in Nieuw Zeeland bezochten we regelmatig een kroeg en dronken we een biertje. Daar bedacht ik me ineens dat er allerlei streekproducten op Twickel en met de producten van Twickelse komaf werden gemaakt. Heel veel, maar nog geen bier. En ik bedacht dat ik dat wel kon gaan doen. Ook dat kostte wel even tijd om het proces onder de knie te krijgen, maar ook nu mag ik nog graag experimenteren. En dat wat fout gaat, dat gaat naar de varkens, want die eten het maar wat graag op. Inmiddels maak ik een aantal verschillende soorten bieren: blond, triple, weizen en seizoensbier. Nu maak ik een zomerbiertje, maar het wordt binnenkort alweer tijd om aan de bokbier te beginnen, om het op tijd op smaak te hebben.”

Hoe zijn jullie op deze plek beland?

Elise: “Hiernaast zat voorheen een geitenhouderij. Daar zat ik samen met een compagnon op. Daarvoor heb ik van alles gedaan: verpleegsteropleiding, hovenier, boeren bij mijn zus en haar man. Ze zochten op een gegeven moment een melker en ik dacht ‘als je koeien kan melken, dan kan je ook geiten melken’. En dat heb ik een aantal jaren gedaan. Daarna ging ik mijn zus en haar man weer helpen op de boerderij tot ik merkte dat ze in de Landgoedwinkel gen koeienkaas hadden. Ik ben gaan experimenteren in de keuken en heb na een tijdje het resultaat aangeboden aan de Landgoedwinkel. De kaasjes gingen steeds sneller in de verkoop. Daarna kwam deze boerderij vrij en dit had een bedrijfsbestemming. Toen vroeg Twickel of ik hier weer een kaasboerderij van wilde maken. En dat wilde ik wel.” Karin: “Ik zat in het grafische vak in een drukkerij, later in de uitvaart als overleden verzorger en daarna als masseur aan de slag in een salon. Inmiddels heb ik mijn eigen massagepraktijk aan huis. En twee jaar geleden besloot ik mijn eigen bier te gaan brouwen.”

Hoeveel produceren jullie?

Elise: “Genoeg om van rond te komen. Het is niks hobbymatig wat we hier doen, al genieten we wel van ons vak. We moeten er echter wel rond van kunnen komen. We zeggen altijd zo tegen elkaar: de kaas maken we om hier te kunnen wonen, de massages en het bier verkopen we om van te leven. En dat we op Twickel wonen betekent ook niet dat we veel geld hebben, want dat is vaak de gedachte over mensen die op het landgoed wonen…”

De kar met streekproducten op de oprit van Erve Mollinkwoner

Karin: “Twee dagen in de week is de boerenwinkel op ons erf open. Verder verkopen we regelmatig wat via de kar op de oprit. ’s Morgens doen we hem open, ’s avonds weer dicht. Alleen bier is niet te koop via de kar, want dat mag je niet aan de openbare weg verkopen. Daarnaast leveren we onze producten aan de Landgoedwinkel van Twickel, staan we af en toe op een streekmarkt of bierfestival. Daarnaast brouw ik bier voor het private label van De Cactus in Hengelo. Dat is een exclusieve samenwerking en daarom is dat biertje ook niet in onze eigen winkel te koop. Ik vind het gewoon leuk om te doen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

Beide: “Ik hoop nog net zo als nu: dat we er lol in hebben.” Elise: “Het is geweldig hoe we nu leven. We doen het niet om rijk te worden, maar om een mooi leven te hebben.” Karin: “Ik doe nu nog een opleiding voor biersommelier. Dat vind ik nu leuk om te doen. Wat de toekomst brengt, geen idee.”

Meer weten over Möllinkwoner? Ga dan naar de website.

Het interview met Elise en Karin is onderdeel van de serie Hofportretten. Vorige keer kon je al lezen over wijkagent Martijn van Lubek. Wekelijks verschijnt er een nieuw interview of verhaal op Hofhuisjes.nl. Tips? Mail hofhuisjes[at]gmail[punt]com.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.