‘Ik heb interesse in ouderwetse dingen’

‘Ik heb interesse in ouderwetse dingen’

Deldenaar Ben Visschedijk (40) is vader en fulltime unitmanager, maar in zijn vrije tijd vindt hij ook nog de tijd om stadsgids te zijn. Hij laat geïnteresseerden kennismaken met de historische binnenstad van Delden.

Vertel eens Ben, hoe kwam je op het idee om stadsgids te worden?

“Het gebeurde toen ik met mijn vriendin Brenda praatte over wat we nu eigenlijk leuk vonden om te doen. Ik besteed veel tijd aan verenigingen, maar was op zoek naar iets anders. Ik heb zelf veel interesse in ouderwetse dingen: toneel, duiven houden, de lokale schuttersvereniging en ik houd erg van historie. Alles kwam bij elkaar en toen was het idee er ineens. Ik meldde mijn interesse om stadsgids te worden bij de VVV en na een aantal gesprekken met andere stadsgidsen wist ik het zeker: ik wilde ook een stadsgids zijn.”

Wat houdt stadsgids zijn in?

“Je moet groepen anderhalf uur kunnen boeien over de geschiedenis en wetenswaardigheden van Delden. Daar komt dus een boel kennis bij kijken. Ik vreet alle informatie over Delden dan ook op. Het blijft natuurlijk wel hobbymatig, maar als ik even tijd en zin heb dan pak ik weer een boek over de historie van Delden of de omgeving, breng ik een bezoek aan het Twents streekarchief of praat ik met mensen die kennis hebben over de historie van Delden. Wat ik doe als stadsgids: ik neem de mensen mee door de stad. Ze boeken een historische wandeling, maar eigenlijk vertel ik nooit precies hetzelfde verhaal. Ik bepaal als gids wel hoe de wandeling wordt ingevuld, maar ik laat het afhangen van de groep en waar de mensen in geïnteresseerd zijn. Komen de mensen van ver weg, dan zijn ze meestal niet geïnteresseerd in wie waar heeft gewoond of een verhaal over mensen uit de streek. Dan vertel ik liever over de jaartallen en functies van gebouwen. Zijn het lokale mensen dan is dat natuurlijk wel anders.”

Hoe vaak geef je een wandeling?

“Inmiddels heb ik vijf stadswandelingen met verschillende groepen gedaan. Ik ben afgelopen februari begonnen. In het toeristische seizoen wordt er elke donderdag of eerste zaterdag van de maand een rondleiding geven. Er zijn nog zes andere gidsen en samen met hen rouleren we. Dus het komt er op neer dat ik ongeveer een keer per maand, anderhalve maand een historische rondleiding geef.”

Heb je al bijzondere dingen meegemaakt?

“Ik heb inmiddels al een aantal keren te horen gekregen dat ze verbaast zijn dat een ‘jonge’ vent als ik de rondleiding geef. Ik vind het leuk wanneer ik mensen enthousiast kan maken over een verhaal achter een gebouw of wanneer ze echt geïnteresseerd luisteren. Ook gaaf was dat mijn vrienden een keer mee wilden, zodat ik kon oefenen met mijn nieuwe stadsgids-functie. En bijzonder vind ik vooral dat ik kan bijdragen aan het blijven vertellen van de verhalen over de stad waarin ik met mijn gezin woon. En ik leer steeds nieuwe dingen. Zo mochten we als stadsgidsen vorige week mee op een exclusieve rondleiding door de archieven van Twickel met de archivaris daar. Heel bijzonder en erg leerzaam. Dat kan ik wellicht in mijn rondleidingen weer gebruiken.”

Wat vind je het leukst om te vertellen?

“Een verhaal dat het altijd goed doet is het verhaal over het varkensrooster bij de Oude Blasiuskerk. Het varkensrooster is geplaatst om de varkens die vroeger om de kerk liepen te weren van het kerkhof om de kerk waar de mensen werden begraven. Het rooster heet ook wel het duivelsrooster aangezien duivels in die tijd vaak werden afgebeeld met varkenspoten. Het heeft allemaal met geschiedenis te maken. Zoals ik al zei: het is een hobby van me en het interesseert me mateloos. Het leukst vind ik de reacties die ik krijg. ‘Dat wist ik nog niet’ of ‘Leuk dat ik dat verhaal nu weet’. Daar doe ik het voor.”

Het interview met Ben Visschedijk is onderdeel van de serie Hofportretten. Vorige keer kon je al lezen over bmx’er Kevin Spanninga uit Goor. Wekelijks verschijnt er een nieuw interview of verhaal op Hofhuisjes.nl. Tips? Mail hofhuisjes[at]gmail[punt]com.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.