Bucketlist Hof van Twente
Toerist in eigen land, dat is waar mensen deze zomer massaal voor kiezen. Ook in de Hof van Twente blijven dit jaar inwoners massaal thuis vanwege de Coronapandemie. Daarom maakte ik een lijstje met alle toeristische bezienswaardigheden van de Hof van Twente , zodat jij toerist in eigen Hof kan uithangen…
Bentelo
Het is misschien een klein dorpje op het platteland, maar er is veel om van te genieten.
Lekker wijnen
Wijngaard Hof van Twente heeft inmiddels internationale status. Dat kan ook niet anders met prijswinnende wijnen. Via een rondleiding kan je zien hoe ze in Bentelo hun wijn maken. En sluit dan af met een wijnproeverij natuurlijk! Hier kun je ook zeker wat Instagramwaardige kiekjes maken (of gewoon lekker voor je eigen herinnering natuurlijk, want het is natuurlijk een plaatje tussen de wijngaarden en al dat lekkers. Tip: kijk ook even op hun Facebookpagina, want ze hebben regelmatig ook luxe dinersessies tussen de wijnranken.
Oversteken met een voetveer
Maak een korte wandeling langs de Hagmolenbeek. Met de hulp van de lokale bevolking is daar sinds kort een hand aangedreven voetveer geplaatst om de wandeling aan de andere zijde van het water voort te kunnen zetten: Beuzels Voetveer. Dit is een aanrader om te doen met kinderen: geweldig om zo een wandeling even te onderbreken.
Rondleiding tussen de bloemen
Ieder seizoen een andere teelt, dus bedenk even van te voren welke bloemen je het mooiste vindt of ga gewoon meerdere keren mooie kleuren en geuren opsnuiven tijdens een rondleiding in de kassen van kweker Rik Visschedijk.
Gouden lokale goederen
Een lekker stukje vlees uit eigen stal krijg je bij vleesboerderij Kleinsman aan de Suetersweg. In de lente (vanaf eind april tot half juni ongeveer) geniet je van het witte goud van aspergeteler Slaghekke aan de Bentelosestraat. Ze verkopen hier dan ook andere benodigdheden die samen met de asperges een heerlijke maaltijd vormen!
Delden
Voor de combinatie van historie en natuur ga je naar Delden. Zowel in als rondom de stad is er genoeg te zien.
Kasteel Twickel
Misschien wel het bekendste en de meest toeristische bezienswaardigheid in de Hof van Twente: kasteel Twickel en haar landgoederen. Daar kan je heerlijk struinen door de opengestelde tuinen en moestuin bijvoorbeeld. Het kasteel zelf is beperkt open; wel voor rondleidingen en kasteelconcerten.
En zomers heeft het landgoed ook nog een extraatje te bieden: dan is de Oranjerie namelijk open voor publiek. De citrusbomen die hier overwinteren maken dan plaats voor bezoekers die genieten van wat lekkers en een expositie. (Tip: vergeet niet langs de Landgoedwinkel te gaan voor lekkers van/uit eigen grond.)
Umfassungsweg
Een van de meest gefotografeerde wandelpaden in de omgeving is toch ook wel dit vlonderpad bij Twickel, de Umfassungsweg. Dus heb je geen zin om door de tuinen te wandelen dan is deze wandelroute van 10 kilometer een aanrader. De route voert langs het kasteel, bos, weiden en over het vlonderpad door natuurgebied Koematenveld. En je komt onderweg langs nog flink wat Deldense bezienswaardigheden, zoals de watertoren, Twickelervaart en de voetgangersbrug.
Stadswandeling
Liever wandelen in een wat stedelijker omgeving of onder begeleiding van een gids? Dan boek je een stadswandeling bij de lokale VVV. De geschiedenis van Delden gaat echt voor je leven in de rondtocht van circa 90 minuten. En daarna pak je waarschijnlijk nog even een terrasje mee bij een van de lokale horecagelegenheden.
Sluis in het Twentekanaal
Ten westen van Delden, in buurtschap Wiene, ligt de sluis van Delden. Het is een van de drie schutsluizen in het Twentekanaal die het hoogteverschil tussen Zutphen en Enschede (21 meter) compenseert. Het is een bijzonder gezicht wanneer een boot passeert en zeker een bezoekje waard.
Diepenheim
Ook in Diepenheim is flink wat monumentale geschiedenis te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat er wel 108 rijksmonumenten staan in het kleine stedeke?
Fietsen langs zes kastelen
Alsof een kasteel nog niet genoeg is, zijn er in Diepenheim en omgeving zes kastelen en landgoederen te vinden: Weldam, Wegdam (Markelo), Westerflier, Warmelo, Nijenhuis en Huis te Diepenheim. En er loopt heel tactisch een fietsroute langs: 24 kilometer totaal. Dus klim op je stalen ros met twee wielen om even weg te dromen dat je kasteelheer bent of jezelf even een prinses wanen…
Kunstminnend
Ben je op zoek naar antiek of mooie kunst voor in en om je huis? Dan moet je toch zeker even de galerieën en antiekwinkels in Diepenheim aandoen. Je kan er zelfs onderdeel van zijn of zien hoe kunst gemaakt wordt. Al is het maar om even de sfeer op te snuiven van het artistieke aspect waar Diepenheim ook bekend om staat.
Watermolen Den Haller
Aan de weg van Diepenheim naar Hengevelde ligt Watermolen Den Haller, een korenwatermolen die stamt uit de Middeleeuwen. De molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek. Leuk om te bezoeken want hij is regelmatig open voor publiek. En bij het naastgelegen restaurant kan je van het uitzicht op de watermolen genieten.
Goor
Hundertwasser
Als je een beetje van architectuur houdt, of gewoon van bijzondere of kleurrijke gebouwen, dan kan je een kijkje nemen bij het kantoorgebouw van Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw. Hun kantoor is namelijk ontworpen in de stijl van de beroemde Oostenrijkse architect Hundertwasser. Bezichtiging kan alleen op afspraak (maar is de moeite waard, want binnen is het net zo kleurrijk!) Ben je gegrepen door de stijl? Iets verderop, op de rotonde richting Goor, vind je een kunstwerk (een soort zonnewijzer) die refereert aan de kleurenpracht van het gebouw, net als de klok in het centrum van Goor.
En daarna laat je de kinderen natuurlijk even uitrazen in de voortuin van Yalp. Hier staan interactieve speeltoestellen – naar eigen design – waar kinderen vrij mee mogen spelen.
Visje van Verdriet
Een bekender gezicht op het grote Goorse plein is er haast niet, behalve misschien die van de Goorse tente: de kraam van Vishandel Verdriet. Schrijver Martin Bril schreef er al over in een van zijn columns voor de Volkskrant, Cabaretier Wim de Bie wilde er ook een nadat hij er van zijn collega-columnist over gehoord had: een visje van Verdriet. Je kan in slechtere voetsporen treden…
Klompenmuseum
Wist je dat er meer dan 700 paar verschillende klompen tentoongesteld staan in het Goorse Klompenmusuem ’t Oale Ambacht achter de Braakmolen? Het museum geeft een fraai overzicht van de historie van de klomp en laat dit zien met klompen uit alle delen van Nederland en daarbuiten (zelfs uit Japan!). Een paar keer per week demonstreren de lokale klompenmakers, waaronder zich Europees kampioenen bevinden, hoe klompen gemaakt worden. En ook leuk: je kan ook zelf een klomp passen en kopen.
Hengevelde
Hengevelde was lang geleden de uitvalsbasis voor Klaas Annink, beter bekend als struikrover en moordenaar Huttenkloas. Tegenwoordig is het de uitvalsbasis van een boel andere bedrijvigheid.
Kaaskoppen
Aan de Goorsestraat in Hengevelde staat Kaasboerderij Keuper, een familiebedrijf die op ambachtelijke manier kaas en andere zuivelproducten maakt van melk van eigen koeien. In de boerderijwinkel (let op: beperkte openingstijden!) zijn ook andere streekproducten te koop.
Grootse bakker in klein kerkdorp
Bakker Nollen begon zijn bakkersimperium ooit in Hengevelde. Inmiddels werkt de vierde generatie in de bakkersketen, zijn er 11 winkels geopend naast de “fabriek” in Hengevelde, is alles online te bestellen en bieden ze op de website zelfs tips en recepten aan om zelf te proberen. Leuk om te doen: ze bieden ook regelmatig chocoladeworkshops aan… Yum!
Markelo
Wandelen door de loopgraven
Wil je echt door de geschiedenis wandelen? Loop dan de wandelroute Twentse Wallen. Deze route is 13 kilometer en brengt je onder meer langs de Schipbeek, mooie uitgestrekte weiden, over de Markelose berg maar nog meer bijzonder: door de oude loopgraven van de Tweede Wereldoorlog.
Statig in het dorpshart: Beaufort
Wanneer je door het centrum van Markelo rijdt, is het niet te missen: het Beaufort, een statig wit gebouw dat ooit het gemeentehuis van Markelo was, maar nu dienst doet als cultureel centrum. En een foto van de Rietveld-stoel is dan ook snel gemaakt, deze staat naast het gebouw (bij het Wapen van Markelo).
Labyrint op de Borkeld
Het is dan misschien geen Stonehenge, maar het labyrint op de Borkeld is toch een bijzondere verschijning op de Markelose Borkeld. Het spirituele pad is gemarkeerd door veldkeien en is uitgelijnd op de zon en de sterren. Het is de bedoeling dat je het pad, op blote voeten, volgt en dan bij het centrum uitkomt: het doel van je reis.
Kano varen op de Schipbeek
En als laatste wil je ook nog wel even het water op. Bij Landgoed Kattenbergse Hoeve kan je kano’s huren en daarmee de Schipbeek op. even heerlijk toeven op het water. Denk je aan het insmeren met zonnebrandcrème?
Natuurlijk is er nog veel meer te beleven en te zien in Hof van Twente. Deel je tips via email of een DM op Hofhuisjes’ sociale media. Weet je al welke van dit lijstje jij af wilt vinken of misschien zelfs al hebt afgevinkt? Laat je het me even weten?