‘Mij maak je echt heel blij met technische fotografie’

‘Mij maak je echt heel blij met technische fotografie’

Als je het over drones hebt, dan kan het in de Hof van Twente bijna niet anders dan dat je bij DronExpert in Bentelo uitkomt. Daar houden drie van de vier zonen van Borre zich bezig met drones. Waar zijn broers voornamelijk onderzoek doen naar de toepassing van de vliegende objecten is Wouter Borre (46) dronefotograaf/piloot, 360 graden fotograaf en virtual reality videograaf.

Als Wouter vertelt over zijn werk, dan raakt hij niet uitgepraat. In zijn productiestudio, gevestigd op de eerste verdieping van het pand van DronExpert aan de Bentelose Suetersweg, staan diverse drones opgesteld, naast de fotocamera’s en bewerkingscomputers. In grote ladenkasten bewaart hij resultaten van projecten en een aantal hangen er trots aan zijn muur. Zo ook een ingelijst mediaverhaal over de Aziatische hoornaar, een wespensoort dat een Zeeuws dorp bedreigde. De hoornaar werd gevreesd omdat ze hele bijenvolken uitmoorden. De Bentelose dronebroers konden de nesten echter opsporen met de warmtecamera’s onder hun drone en ‘redden het dorp’. “Dat is wel een heel tof verhaal natuurlijk”, lacht Borre.

Allerlei beelden

De hoornaar is niet het enige dat ze met thermische beelden of foto’s kunnen opsporen. Denk aan: defecten in zonnepanelen, warmteverlies in industriële installaties, maar ook opsporing van mens en dier in nood of in gevaar. En dan heb je het ook nog niet over 3D-, ortho- of volumefotografie gehad. Zo kunnen de drones op hoge resolutie zeer gedetailleerde foto’s maken waarmee je het volume van zandhopen kan opmeten of voorraden in kaart kan brengen en zelfs de voortgang van een project weergeven. Daarnaast wordt dronefotografie ook gebruikt in precisielandbouw, bijvoorbeeld om te zien of de gewassen gezond zijn. “Momenteel zijn we met twee boeren in de Hof van Twente in gesprek over wat precisielandbouw voor hen zou betekenen”, vertelt Wouter trots.

Wouter is gecertificeerd dronepiloot en maakt foto- en/of videobeelden. Hij werkt vaak samen met twee andere partners, zodat ze gezamenlijk complete diensten aan kunnen bieden. “Maar door de korte lijntjes met mijn broers beschik ik altijd over de laatste techniek.” Samen wonnen ze onlangs de Drone Challenge van Rijkswaterstaat waarbij de nieuwste dronetechniek ontwikkeld moest worden. Ze ontwierpen een drone die zelf vloog en naar een warmtebron kon zoeken. Daarnaast werd een drenkeling opgespoord en de schade in beeld gebracht. “Ik was de piloot”, vertelt Wouter. “Maar dat was alleen als back-up, want de drone zelf moest het werk doen. In Nederland mag een drone nog niet autonoom vliegen, maar dat zal in de toekomst wellicht wel veranderen.”

Altijd iets nieuws

Over een deel van zijn klussen kan hij niet openlijk praten. “We doen veel onderzoek, in samenwerking met partijen als de politie. En daar kan ik natuurlijk niet over vertellen. Maar dat is wel erg interessant om te doen.” Momenteel maakt hij veel virtual reality beelden, ofwel 360 graden fotografie. Zo maakte hij voor Hebo kozijnen materiaal voor de bouwbeurs. “Mensen konden door een VR-bril bij het bedrijf binnen kijken.” Hetzelfde deed hij voor de gemeente Zwolle, maar dan met verborgen parels van de stad. Zo filmde hij een van de kerken in 360 graden, van top tot teen: dus ook in de nok waar nooit iemand komt.

Een van zijn mooiste klussen was mee op tour met DJ Sam Feldt. “Ik stond bij Mysteryland op de mainstage. Het zijn allemaal mooie dingen waar je anders niet komt en het levert views die je anders niet zou zien. Voorlopig vermaak ik me hier nog wel mee.”

Wouter begon ooit als fotograaf bij de Twentsche Courant Tubantia, waar hij veel foto’s maakte: van nieuws tot portretten. De liefde voor de techniek achter de fotografie die was er echter altijd al. “Daar maak je me ook echt heel blij mee. Ik wilde altijd al weten hoe het in elkaar steekt. Voor mijn huidige werk komt dat heel goed van pas. En de techniek blijft zich maar ontwikkelen.”

Het interview met Wouter Borre behoort tot de serie Hofportretten. Wekelijks verschijnt er een nieuw interview op Hofhuisjes.nl. Volgende week een portret van burgemeester Ellen Nauta. Tips? Mail hofhuisjes[at]gmail[punt]com.