Midzomerfeesten Bentelo: minder botsen, zelfde spektakel

Midzomerfeesten Bentelo: minder botsen, zelfde spektakel

Na Goor is het de beurt aan Bentelo om feest te vieren. Benteloërs maken zich op voor de Midzomerfeesten Bentelo aankomend weekend. Elke feestdag heeft een highlight, waaronder de welbekende Funny Noaber Games en de Crazy Car Crash. Organisator Tamara de Wals: “We bereiden het feest met het hele dorp voor en genieten er dan samen van. Mooier kan niet.”

Tussen de vijftig en honderd vrijwilligers per avond helpen bij de Midzomerfeesten Bentelo. “Ook in de weken ervoor krioelt het van de mensen op het feestterrein”, vertelt Tamara. “En ik weet zeker dat het bij de afbouw van het feestterrein na het weekend precies hetzelfde is. We leven er met zijn allen naartoe. Samen een feestje bouwen, vieren en opruimen; dat is gemeenschapszin. En dat hebben we wel in Bentelo. En er is flink wat voorbereiding te doen en op te ruimen. Denk alleen al maar aan de Crazy Car Crash: daarvoor moet een terrein afgegraven worden en tribunes worden opgebouwd. Gelukkig komt het werk met een boel gezelligheid.”

Crazy Car Crash Bentelo 2019 (Wendy van Til)
Traditioneel voor Bentelo: ter aankondiging van de Crazy Car Crash hangt er elk jaar een auto in de boom aan het terrein waar geracet wordt.

Elke dag een highlight

Het programma bedient alle doelgroepen, net als vorige editie. Tamara: “Het shantykoor dat vorig jaar optrad voor ouderen was een succes, dat komt weer terug. Elke dag heeft wel een highlight.” Zo is donderdag de traditionele Bentelose avond: Blau Weißen Fest, ofwel in de herkenbare dorpskleuren. “Dé avond voor Benteloërs  en heel gaaf want steeds meer mensen komen verkleed in Tiroler/Oktoberfeest kledij naar de feesttent.” Vrijdag staat bekend om de vrimibo. Waar voorheen de kinderfeesten hoogtij vierden, wordt er nu na een lange werkdag samen geborreld in de Bentelose feesttent. Niet getreurd, voor de kinderen zijn er nog steeds activiteiten. Op zaterdag zijn er twee hoogtepunten: de stapavond in de tent waarbij ook veel jongeren uit de omgeving gezelligheid opzoeken in Bentelo en voor de lokale bevolking zijn er overdag de Funny Noaber Games waarbij buurten tegen elkaar strijden met spelletjes. De highlight van zondag is de Crazy Car Crash.

Programma Midzomerfeesten Bentelo
Het programma van Midzomerfeesten Bentelo 2019

Minder botsen

“De insteek van de Crazy Car Crash is afgelopen editie iets gewijzigd, want het kost best wel wat om een auto op de kop te tikken en raceklaar te maken”, weet de organisator. “Het aantal deelnemers nam ook iets af. Het is nu meer gericht op rodeorijden. Dan kan je meerdere malen meedoen in plaats van 1 race. De bangerrace bestaat nog wel nog steeds en blijft spectaculair om naar te kijken.”

Een impressie van een Bangerrace in Bentelo, 2018 (Bron: Autorodeo Nederland/YouTube)

Geld naar de gemeenschap

Net als in de omliggende kernen vloeit de opbrengst van het feest terug naar de gemeenschap. De Stichting Cultuur & Sport in Bentelo levert een vaste bijdrage aan verenigingen, zodat contributie zo laag mogelijk gehouden kan worden. Daarnaast worden ook eenmalige bijdrages verstrekt voor leuke ideeën en activiteiten voor een breder publiek in Bentelo. Zo kreeg  de dansgroep al een bijdrage voor een spiegelwand in hun oefenruimte en werd een bejaardenreisje georganiseerd. Tamara: “Voor elkaar, door elkaar. Dat is Bentelo.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.