‘Een paasvuur hoort er gewoon bij’
De paasvuren in de Hof van Twente hebben allen hun eigen verhaal. Daarom een serie verhalen waarin de organisatoren of vrijwilligers vertellen over hun boake. Dit keer die van Bentelo en Hengevelde.
Circa vijftien jaar lang wordt er in Hengevelde al een paasvuur aangestoken, georganiseerd door kulturele werkgroep de Markering althans. De activiteiten van de werkgroep staat in het teken van de jeugd: houtdorp, 4 mei herdenking, Sinterklaas en ook het paasvuur ontbreekt niet als activiteit.
Ritschie Rouhof is voorzitter van de Markering. “Het paasvuur hoort er gewoon bij. Hier in Hengevelde hebben we een katholieke gemeenschap en de achterliggende betekenis is leuk. Daarnaast is het leuk dat mensen gewoon gezellig met elkaar bij het vuurtje kunnen staan en dat de kinderen plezier ervan hebben en ook nog met een fakkel of lampion kunnen deelnemen aan een optocht vooraf.”
Boake bouwen
Al wekenlang wordt er hout geleverd voor het bouwen van de boake. ’s Morgens en ’s middags zitten er drie personen bij om te controleren of het wel echt schoon snoeihout is: niet dikker dan 15 centimeter, “want anders brandt het niet op en ook geen wortels of veel zand en vocht anders brandt het helemaal niet”. De zaterdag voor Pasen wordt er nog één rondje gereden om te kijken of alles goed ligt en een bevriend loonbedrijf gooit het hout hogerop.
Voor de gemeenschap
En dan gaan mensen samen naar de boake kijken op Eerste Paasdag. Voor de werkgroep is het van belang dat de activiteit laagdrempelig is. Daarom ook geen entreekosten. Wel een vrije gift. Het geld wordt gebruikt voor de kosten van het wegbrengen van de as, maar vooral ook weer voor de andere activiteiten die De Markering voor kinderen in het dorp organiseert. “Want de lach van de kinderen, daar doe je het voor”, aldus Rouhof.
Locatie: Needsestraat (in de buurt van het taxibedrijf). Aanvang: 20.00 uur. Vrije gift/openbaar toegankelijk.
Onder de jeugd in de Hof van Twente is Bentelo legendarisch als het gaat om een feestje tijdens Pasen. De Paasparty in Bentelo trekt dan ook 6.500 bezoekers naar het dorp, waarvan 6.000 betalende gasten. De andere 500 gasten zijn de Benteloërs die voor het paasvuur komen.
250 vrijwilligers
De organisatie van het paasvuur en Paasparty is in handen van jongerenorganisatie PJO-HAJO. Ruim 250 van de 370 leden helpen actief als vrijwilliger dit Paasweekend. Voorzitter Killian Ros vertelt dat sinds een paar jaar gekozen is om het feest over meerdere tenten te verspreiden. “De bezoekersaantallen liepen iets terug. We hebben toen besloten om meerdere muziekstijlen aan te bieden in verschillende tenten. En dat werkt, want sindsdien is het feest steeds uitverkocht.”
Naast het dorp
Daarnaast is ook de locatie enkele jaren geleden gewijzigd. Niet langer naast het wokrestaurant, maar dichter bij het dorp. “Enorm handig”, aldus Kilian. “Het maakt het een stuk makkelijker met opbouwen. En ja, we moeten wel meer rekening houden met de huizen in de omgeving, maar dat is niet zo erg. Het paasvuur hoeft van ons niet metershoog te zijn. Vandaar dat we zelf ook al een houtstop aangaven ruim een week geleden. Het paasvuur is een beetje bijzaak bij een feest van deze omvang. Natuurlijk hoort het er wel bij. Dat is de traditie. En daarom is één van de tenten ook gratis toegankelijk voor de bezoekers en kleine kinderen die echt voor het paasvuur komen.”
Locatie: Bentelosestraat 44. Aanvang: 20.00 uur (Paasparty: 21.00 uur). Paasvuur is vrij toegankelijk en openbaar. Paasparty alleen met entreebewijs.
De gemeente Hof van Twente heeft donderdag besloten dat met aangepaste voorwaarden de paasvuren wel aangestoken mochten worden, maar houdt het recht voor om ze alsnog af te gelasten.
Meer portretten van paasvuren lezen? Die van Delden en Diepenheim en Markelo staan ook op deze blog. Een overzicht van alle paasvuren in de Hof van Twente vind je hier.